5 askelta kodin järjestämiseen

Miksi tavaroiden vähentäminen kannattaa? Kodin raivaamisesta tulee niin hyvä olo. Siitä saa energiaa ja iloa. Se säästää aikaa, esimerkiksi siivoaminen on nopeampaa. Kotia on helpompi pitää järjestyksessä. Kun luopuu turhasta ja tarpeettomasta, tärkeille tavaroille jää enemmän tilaa ja niistä voi nauttia paremmin. Tavarapaljous kuluttaa energiaa ja vie keskittymiskykyä sekä estää hyvinvointia. Tavaroiden varastointi on myös kallista. Varastointibusiness kukoistaa ja kasvaa vuosi vuodelta. Suomi on jo Euroopan keskitason yläpuolella.


1.      Valmistelu


Kannattaa aloittaa helposti rajattavasta kohteesta, esimerkiksi kylpyhuoneen kaapista. Liian suuri urakka vie voimia henkisesti ja muuttuu mielessä jättisuureksi ja sitä yrittää välttää kaikin keinoin. Varaa muutama jätesäkki tai muovikassi sekä pahvilaatikko, jotta saat heti pakattua ylimääräiset tavarat pois. Älä ryhdy toimeen, jos olet uupunut, masentunut tai nälissäsi.


2.      Tee inventaario


Ota kaapista kaikki tavarat pois ja tee inventaario. Kyseenalaista jokaisen esineen olemassaolo. Mieti peruskysymyksiä:

- Tuottaako tavara iloa?
- Haluaisitko antaa tavaran lapsillesi perinnöksi?
- Koska olet sitä viimeksi tarvinnut?
- Onko sille käyttöä?

- Sopiiko se sisustukseen?

- Voiko uuden ostaa kaupasta?

3.      Valitse


Tee valintasi, mihin tavara kuuluu:

- Takaisin kaappiin
- Muualle asuntoon
- Kierrätykseen
- Roskiin
- Kirpputorille

Jos kyseessä on muistoesine, jolle ei ole käyttöä ja josta on vaikea luopua, ota siitä valokuva. Moni on kysynyt, mitä tehdä lahjatavaroille. Niitä voi hyvillä mielin laittaa kierrätykseen, jos sinulla ei ole niille käyttöä. Arvosta lahjan antajan elettä, mutta vapauta itsesi lahjan varastoimisesta.


4.      Luo säilytyspaikka


Puhdista tyhjä tila ja laita säilytettävät tavarat takaisin siten, että tärkeimmät ja useammin käytettävät tavarat ovat esillä ja helposti otettavissa. Pienet tavarat voivat olla isojen edessä, jotta näet, mitä kaapista löytyy. Pieniä tavaroita voi laittaa koreihin, laatikoihin, pakasterasioihin tms. Tärkeää on, että hyllyille jää tilaa. Ihanne olisi, että hyllyt olisivat maksimissaan ¾ täynnä. Kerää muualle asuntoon, kierrätykseen, roskiin tai kirpputorille menevät esineet yhteen ja vie heti ne paikoilleen: roskat lajittelun mukaan roskiin, kierrätettävät kierrätyslaatikoihin ja kirpputorille menevät varastoon, kellariin tai vintille.

5.      Luo rutiini


Rutiini auttaa pitämään tavarat paikoillaan. Kun hyllyillä ja kaapeissa on tilaa, on helppoa laittaa kaikki heti paikoilleen. Minkä tahansa rutiinin opettelu vie kolme viikkoa, ja se vaatii jokapäiväistä sitkeyttä. Sitkeys kyllä palkitaan. Kuulin, että uudenvuodenlupauksena jollain oli, että hän käyttää joka päivä 15 minuuttia kodin järjestämiseen. Siinä ajassa saa jo kaiken paikoilleen. On tutkittu, että 50 tavaran paikoilleenlaitto kestää 15 minuuttia. Yksi kikka on laittaa jokin musiikkikappale soimaan ja sen aikana luoda järjestys.

Käyn blogissani järjestelyniksejä huone huoneelta läpi. Seuraavan kerran aiheena on eteinen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten pystyviikkaan vaatteet?

Arjen helpottaminen

Kun läheinen kuolee - vinkkejä käytännön järjestelyihin