Mihin laittaa karsitut tavarat 1


Karsimisen jälkeen tulee vaihe, jolloin kodissa pyörii tulevia ja meneviä tavaroita, pinoja, kasseja. Siinä vaiheessa on tulla hulluksi ja ajatus siitä, että tästä ei tule mitään, hiipii mieleen. Kun tavaroista pääsee eroon, tilanne helpottaa ja lopussa kiitos seisoo.

Mitä tehdä karsituilla tavaroilla?


Marie Kondo neuvoo, että kiittää tavaraa ja laittaa sen eteenpäin. Tavara on täyttänyt sen hetkisen tarpeen. Tavara tai vaate on kuitenkin saattanut maksaa paljon ostohetkellä, eikä sitä haluaisi antaa ilmaiseksi eteenpäin.

Mitä keinoja nykypäivänä on myydä tavaraa? 


1. Tori.fi
Tavaran karsiminen on vahva trendi tällä hetkellä ja se näkyy hyvin Tori.fi:ssä sekä Kierrätyskeskuksissa, jotka pursuavat myytäviä tavaroita. Olen päässyt hyvin huonekaluista eroon tori.fi:ssä ja samaa olen kuullut monelta muultakin. Kokeilin myydä siellä paria koriste-esinettä ja nuoren miehen pukua ei-niin-hyvällä-menestyksellä. Myytävät tuotteet hukkuivat muutamassa tunnissa tarjonnan alle.

2. Osto- ja myyntiliikkeet
Ennen vanhaan oli osto- ja myyntiliikkeitä, esim. divareita joka kulmassa. Nykyään kirjadivarit eivät osta kirjoja, sillä heillä on ylitarjontaa. Sen sijaan erikoisliikkeiden osalta on tilanne vielä vähän erilainen ja esim. vinyylilevydivareissa ostetaan vinyylilevyjä. Tosin ostaja valitsee vain parhaimmat. Näin pääsimme eroon isosta määrästä lp-levyjä. Loput menivätkin kaupaksi kirpputorilla. Pääkaupunkiseudulla Helsingin keskustassa löytyy vielä merkkivaatteiden osto- ja myyntiliikkeitä. Olen myynyt ja ostanut vaatteita tällaisista.

3. Facebook-ryhmät
Kaupunginosaryhmissä kuten Kallio kierrättää, saa hyvin myytyä kaikkea laidasta laitaan. Ryhmiä seuraamalla näkee, mitkä tavarat menevät kaupaksi ja mitkä eivät. Facebookissa on myös erikoisryhmiä kuten lelukirppis, Legokirppis tai vanhat suomalaiset korut. Olen hyvin saanut leluja myytyä erikoiskirpputoriryhmien kautta. Monilta kaupunginosilta löytyy ns. roskalavaryhmä, jossa voi antaa ilmaiseksi tavaraa eteenpäin.

4. Kirpputorit
Itsepalvelukirpputoreja syntyy kuin sieniä sateella ja tuntuu, että myös poistuukin. Pari kertaa on käynyt niin, että olen löytänyt hyvän itsepalvelukirpputorin ja seuraavalla kerralla, kun olen ajatellut viedä sinne myyntiin tavaroita, se onkin jo lopettanut toimintansa. Itsepalvelukirppiksen hyviä puolia on se, että kukaan ei voi tinkiä hinnoista. Hintalappujen ja mahdollisten hälytyslaitteiden kiinnittäminen on työläämpää. Paikan päällä täytyy käydä joka päivä viemässä lisää tavaroita sekä kohentamassa paikkoja. Myyntipaikat ovat myös yleensä aika pieniä, eivätkä kaikki tuotteet mahdu hyllylle tai rekille. Omat tavarat saattavat ajautua jonkun muun myyntipisteeseen ja aluetta täytyy pitää silmällä.

Perinteisissä kirpputoreissa ollaan itse myymässä. Kirpputorilla voi olla päivän tai pari. Eri kirpputorien tunnelma ja kävijät eroavat kovasti toisistaan. Toisissa paikoissa voi mennä hyvin esimerkiksi lasten tavarat sekä vaatteet kaupaksi ja toisissa ei ollenkaan. Kysymällä toisten kokemuksista, saa tuntumaa, mikä kirpputori itselle sopii.

Miten saa perinteisellä kirpputorilla tavarat hyvin myytyä


1. Tee hyvin kotona esityöt
Vie myytäväksi vain puhtaita ja ehjiä vaatteita sekä tavaroita. Itse silitän kaikki ryppyiset vaatteet, mikä on iso urakka. Olen kokeillut erilaisia vaatesysteemejä ja tullut siihen tulokseen, että kaikkein fiksuinta on laittaa rekkiin tulevat vaatteet valmiiksi henkareihin ja henkareilla kassiin kuljetuksen ajaksi. Näin ne on helppo nopeasti siirtää myyntipaikalla rekille. Tavaroita kannattaa laittaa valmiiksi säilytyskoreihin tai laatikoihin, esimerkiksi dvd:t yhteen koriin ja kirjat yhteen. Lelut kannattaa myös olla korissa tai laatikossa. Lapset rakastavat penkoa lelulaatikkoa. Käteiskassassa on hyvä olla tarpeeksi pikkurahaa. Monet asiakkaat ovat käyneet pankkiautomaatilla ja maksavat seteleillä. Pakkaan aina mukaan peilin sekä mittanauhan, jos joku haluaa mallata itseään tai tietää jotain mittoja.

2. Saavu ajoissa myyntipaikalle
Monilla kirpputoreilla myyjät tulevat aikaisemmin ja ostajat myöhemmin. Tämä toimii periaatteessa. Käytännössä ensimmäiset ostajat tulevat samaan aikaan myyjien kanssa. Kuhina on kova ja tuntuu siltä, ettei ehdi myyntiartikkeleita kunnolla laittaa paikoilleen, kun ostajat ovat jo kimpussa. Tässä vaiheessa myös varkaat saattavat toimia vikkelästi ja kannattaa olla varuillaan, kun moni ostaja haluaa yhtä aikaa huomiota.

3. Hyödynnä myyntipaikka maksimaalisesti
Kirpputoripaikkaan kuuluu yleensä vähintään pöytä ja joissakin paikoissa myös rekki. Olen ottanut kotoa vähintään yhden lisärekin. Laitan aina kaikki vaatteet rekkiin ja pyhitän pöydän pinta-alan tavaroille. Lattiapinta-ala kannattaa käyttää hyödyksi säilytyskorien ja laatikoiden avulla. Kun laatikot ovat valmiiksi pakattuja, ne on helppo laittaa lattialle. Lelulaatikko kannattaa olla lattiatasolla, sillä lapset ovat lyhyitä ja he heti kiinnostuvat matalalla olevista tavaroista.

4. Laita tavarat kauniisti esille
Olen vaaterekkiin laittanut vaatteet kategorioittain eli vierekkäin naisten, miesten ja lasten vaatteet. Jokaisessa kategoriassa olen vielä järjestänyt vaatekappaleet vierekkäin, esimerkiksi naisten mekot ja housut. Toiset järjestävät vielä vaatteet väreittäin eli samanväriset vierekkäin. Rekkien päässä toimii katseenvangitsijana asuyhdistelmä tai värikäs vaate kiinnittämään huomiota. Väljät rekit ovat kaiken a ja o, jotta ihmiset pääsevät käymään vaatteita läpi. Lisään uusia vaatekappaleita sitä mukaa, kun edelliset menevät kaupaksi. Pöytää kannattaa kohennella aika ajoin ja laittaa uusia myyntiartikkeleita esille.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten pystyviikkaan vaatteet?

Kun läheinen kuolee - vinkkejä käytännön järjestelyihin

Arjen helpottaminen