Tavaroiden karsimisjärjestys


Moni miettii kodin tavaramäärää katsellessa, että mistä aloittaa raivaus. Olen itse sitä mieltä, että pienikin aloitus mistä suunnasta tahansa on parempaan suuntaan. Järjestelyguru Marie Kondolla on selkeät säännöt lajittelujärjestykseen. Idea jokaisessa on kerätä saman lajin tavarat kerralla yhteen ja säilyttää iloa tuottavat.


1. Aloita vaatteista


Marie Kondo neuvoo aloittamaan vaatteista. Kerää kaikki vaatteet yhteen eri huoneista, eteisestä, ym ja käy läpi kaikki yksi laji kerrallaan. Alalajit ovat:

- Yläosat
- Alaosat
- Ripustettavat vaatteet
- Sukat
- Alusvaatteet
- Käsilaukut, yms
- Asusteet (huivit, vyöt, hatut, ym)
- Erikoisvaatteet (uimapuvut, virkapuvut, ym)
- Jalkineet

Yleensä yllättyy kuinka monta esim. t-paitaa tai kenkäparia ylipäätänsä omistaa. Keräämällä yhden lajin yhteen havainnollistuu runsaus. Se antaa myös ajatusta miettimään, tuottaako esimerkiksi 5 samankaltaista paitaa iloa. Ota kokainen vaate käteen ja mieti, tuottaako se iloa. Vaatteiden osalta on helppo tehdä päätöksiä ja näin päätöksenteontaito kehittyy.

2. Kirjat


3. Paperit


4. Sekalaiset


Sekalaisiin kuuluvia ovat cd- ja dvd-levyt, kirjoitustarvikkeet, sähköiset sekalaiset, ihonhoitotuotteet ja kosmetiikka, rentoutumistuotteet, lääkkeet, arvoesineet, ompelutavarat, työkalut, harrastusvälineet, keräilyesineet, tavarat, joita säilytetään muuten vain, liina- ja vuodevaatteet, pyyheliinat, pehmolelut, vapaa-ajan välineet, kausitavarat, hätävarusteet, sadevarusteet, keittiön sekalaiset kuten aterimet, ym, puhdistustarvikkeet, pyykinpesutarvikkeet sekä kylpyhuoneen sekalaiset tavarat.

Jos jokin kategoria herättää paljon tunteita, kannattaa jättää se viimeiseksi. Hyvä esimerkki tällaisesta on valokuvat.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten pystyviikkaan vaatteet?

Arjen helpottaminen

Kun läheinen kuolee - vinkkejä käytännön järjestelyihin