Mitä tehdä kuolinpesälle?


Margareta Magnusson kirjassaan Mitä jäljelle jää – taito tehdä kuolinsiivous toteaa, että kuolinsiivous on työläs projekti, kun läheinen on menehtynyt. Se tuottaa paljon fyysistä työtä ja samalla joutuu henkisesti käymään tavaroita läpi. Koin tämän 2 vuotta sitten, kun äitini kuoli. Sekä äidillä että isällä oli muistiin liittyvä sairaus. Heillä oli siis paljon tavaraa pienessä kaksiossa. Osa oli kertynyt sen takia, etteivät he enää muistaneet, omistivatko he esimerkiksi tiettyjä vaatteita, vaan kävivät ostamassa aina uudet. Vanhempieni kellarikomero on toimimattomien leivänpaahtimien ja kahvinkeittimien hautausmaa. Muistisairauteen liittyy vahvasti se, ettei osaa enää käyttää tavallisia kodinkoneita. Niinpä ne menevät heti rikki väärinkäytöstä.

Äidin kuoltua kävin läpi kaikki paperit ja hänen vaatteet, asusteet sekä kengät. Paperiroskaa tuli useampi kassillinen. Vaatteita, asusteita ja kenkiä vein pari jätesäkkiä UFF:lle. Muutamat vaatteet laitoin myyntiin. Isäni on vielä elossa ja asuu samaisessa asunnossa. Jonakin päivänä on edessä asunnon tyhjennys. Selvitin, mitä mahdollisuuksia on päästä tavarasta eroon.

1.                        Tyhjennyspalvelu


Netistä löytyy yrityksiä, jotka tyhjentävät huoneistoja. He vievät tavarat kierrätykseen. Tavallisen kodin irtaimiston tyhjennyksen keskihinta on noin kymmenen euroa neliöltä. Hinta saattaa nousta, jos tavaraa on kertynyt vuosikymmenien ajalta, sillä aikaa menee silloin enemmän. Yritykset käyvät ensin arvioimassa, miten paljon aikaa projekti vie.

2.                        Kuolinpesän ostajat


Netissä on myös yrityksiä, jotka ostavat kuolinpesiä. He tulevat arvioimaan asuntoon, mitkä tavarat ovat arvokkaita ja mitkä ei. He vievät arvottomat tavarat kierrätykseen ja arvokkailla tavaroilla kustannetaan asunnon tyhjennys ja kierrätysmaksut.

Arvokkaita tavaroita voivat olla esimerkiksi taulut, matot, korut, kunniamerkit, mustekynät, kolikot ja valaisimet.

3.                        Myy ja kierrätä itse


Jos itse myy ja kierrättää, niin siihen tarvitaan aikaa ja säilytystiloja. Tarkemmat vinkit myymiseen löytyy blogissani http://ammattijarjestaja.blogspot.fi/2017/02/mihin-laittaa-karsitut-tavarat-1.html ja kierrätykseen https://ammattijarjestaja.blogspot.fi/2017/03/mihin-laittaa-karsitut-tavarat-2.html

Kun mietin näitä kolmea vaihtoehtoa, niin kaikkein houkuttelevammalta tuntuu kyllä nuo kuolinpesän ostajat. Isälläni ei ole mitään arvokasta, mutta olisi hyvä, että se vähäinen arvokas tavara kattaisi edes vähän asunnon tyhjennyskuluja..

Kommentit

  1. Kiitos tästä kirjoituksesta. Hyvä lukea hieman eri vaihtoehdoista. Tuttavani kertoi, että heillä on kuolinpesän tyhjennys edessä Lahdessa. He myös mielellään siihen palkkaavat ammattilaisen sen sijaan, että alkaisi itse myydä ja kierrättää tavaroita. Kuten mainitsit, on projekti kuitenkin raskas niin henkisesti kuin fyysisestikin.

    VastaaPoista
  2. Tämä auttoi minua, kiitos siis jakamisesta. Minä uskon, että meidän täytyy aivan ensimmäiseksi hankkia joku tekemään kuolinpesän ilmaisen arvioinnin. Se voisi olla ensimmäinen askel. On niin kovin paljon selvitettävää ja paperitöitä, että on vaikea lähteä liikkelle.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten pystyviikkaan vaatteet?

Arjen helpottaminen

Kun läheinen kuolee - vinkkejä käytännön järjestelyihin