Mitä jos et ostaisikaan vaan lainaisit tai vuokraisit


Nykyään on muodikasta puhua kiertotaloudesta. Kiertotaloudessa kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen sekä kierrättämiseen. Tässä 5 vinkkiä, miten tama toimii käytännössä:

1. Yhteiskäyttöautot

Kaikkein tutuin yhteiskäyttöautomuoto on kimppakyyti. Samassa suunnassa asuvat urheilujoukkuekaverini tulevat harjoituksiin aina kimppakyydeillä. Yhdessä työpaikassani Lahden seudulla asuvat tulivat kimppakyydillä niin, että jokaisella oli viikon mittainen ajovuoro.
Yhteiskäyttöautoja tarjoavat yritykset kuten City Car Club Oy tai 24Rent. Autoa voi vuokrata lyhyeksikin ajaksi ja asiakas itse huolehtii omatoimisesti ohjeiden mukaan auton noudosta ja palautuksesta.

2. Työkalut ja tarvikkeet

Pääkaupunkiseudulla toimii Liiteri-palvelu, mistä voi vuokrata vuorokaudeksi työkaluja ja kodinkoneita kuten tekstiilipesuria, popcorn-konetta tai ompelukonetta. Liiterissä maksetaan kuukausimaksua. Kuukausimaksulla saa vuokrata mitä tahansa listoilla olevaa tuotetta http://liiteri.net

3. Facebook-ryhmät

Facebookissa on lainaamiselle saman tyyppisiä eri kaupunginosien ryhmiä kuin mitä on kirpputoriryhmät. Niissä voi kysellä lainaan erilaisia tarvikkeita.

4. Vaatelainaamot

Mitäpä jos seuraaviin häihin, missä olet vieraana, et ostaisikaan vaatetta, vaan lainaisit.  Tai mitä jos haluaisitkin uuden laukun arkeen. Pääkaupunkiseudulla toimii kaksi vaatelainaamoa http://www.vaaterekki.com ja https://vaatepuu.fi Heidän mallistoissaan on paljon suomalaisten suunnittelijoiden vaatteita ja asusteita. Jäsenyys on 2-6 kuukauden mittainen ja jäsenyyden hinta 80 eurosta ylöspäin. Vaatteita voi lainata 1-3 viikon ajaksi.

5. Kirjat

Suomalaiset ovat ahkeria kirjastojen käyttäjiä. Kirjastojen lisäksi työpaikoille on ilmestynyt kirjahyllyjä, mihin työntekijät voivat tuoda omia kirjojaan, joita muut voivat lainata. Käytän itse tätä vaihtoehtoa aina, kun kirjaston kirjat on luettu ja kaipaan jotain hätävaralukemista. Annan mielelläni omat kirjat edelleen luettavaksi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaatteiden säilytys

Kun läheinen kuolee - vinkkejä käytännön järjestelyihin

Työelämä järjestykseen - sähköiset tiedot