Älä varastoi


Jos viet tavaroita varastoon, lykkäät vain päätöksentekoa. Huomasin tämän käytännössä, kun asuimme kymmenen vuotta rivitalossa, missä oli 10 m2:n varasto. Oli niin helppo todeta turhista tavaroista, että viedään ne varastoon. Kun tavara oli varastossa, niin se oli poissa mielestä. Välillä tuli käytyä kirpputorilla myymässä, mutta aika vähän tavara liikkui sieltä minnekään. 
Todellisuus iski vasten kasvoja muuton yhteydessä. Oli todella työlästä päästä tavaroista ja huonekaluista eroon. Jos tulevan kodin kellari ei olisi ollut kokoa 1,5 metriä x 1,5 metriä, niin osa kamoista olisi sellaisenaan siirtynyt vain uuteen varastoon. Pienenpieni kellarikomero sai aikaan sen, että piti todella tarkkaan päättää, mitä säilyttää. Vuoden verran asuessa oppi sen, että kaikki turha piti heti kierrättää, kun ei ollut kätevää varastoa, minne kiikuttaa turhaa.  Päätöksenteosta ja kierrätyksestä tuli rutiiniasia. Nyt meillä on uusi koti ja uusi, tilava varasto, mutta emme enää vie tavaroita sinne odottamaan myyntiin tai kierrätykseen menoa. Kaikki myytävä menee heti facebook-kirpputorille ja kaikki kierrätettävä suoraan kierrätykseen.
Mira Ahjoniemi kirjassa Loistava järjestys summaa hyvin säilyttämisen ”30-40 vuoden varastointi ei tee esineistä antiikkia, se tekee niistä vain vanhoja”. Olen samaa mieltä. Vaikka vaatemuoti kiertää, niin silti muoti kuitenkin muuttaa muotoaan, eikä ne nuoruusajan vaatteet ole välttämättä niin makeita enää nykypäivänä. Lapsenlapsille ei tarvitse säilyttää suurta määrää leluja, sillä kaikki kehittyy, eikä samat asiat viehätä uutta sukupolvea. Sen sijaan esimerkiksi vauvantarvikkeita kierrättäessä ilahduttaa monia muita lapsiperheitä tässä ja nyt.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaatteiden säilytys

Kun läheinen kuolee - vinkkejä käytännön järjestelyihin

Työelämä järjestykseen - sähköiset tiedot