Onko kodin järjestäminen äidin vastuulla?


Uudessa Netlix-sarjassaan Marie Kondo neuvoo erilaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä kodin järjestämisessä USA:ssa.  Suomessa tehdyssä tutkimuksessa tuli ilmi, että edelleen ajattelemme kodin siisteyden olevan naisen vastuulla. Jos nainen ei pidä huolta kodista, hän on laiska, elämänhallintansa menettänyt, masentunut tai muuta negatiivista. Tämä sama ajatusmaailma näkyy myös USA:ssa.

Ulkopuolelta tuleva paine

Yksi Marie Kondon asiakas, oli perhe, missä äiti oli kotiäiti ja kaksi lasta olivat aika pieniä. Mies kävi töissä ja koki, että vaimon "työhön" kuuluu kodin järjestyksen ylläpito, kun hän kerran on kotona. Nainen koki, että hänellä on täysi työ lastenhoidossa. Tämä selkeästi aiheutti eripuraa pariskunnan suhteessa. Marie hienovaraisesti opetti, että kodin järjestäminen ja hoitaminen on yhteistyötä. Kodin marituksen aikana, lapsille opetettiin vaatteiden viikkaamista. Lapset olivat innoissaan asiasta ja sen jälkeen perheen ohjelmanumeroksi tuli vaatteiden viikkaus. Aikaa ei mennyt paljon, kun kaikki osallistuivat siihen. Perheen ilmapiiri parani, kun ei enää ollut syyttelyä.

Sisäpuolelta tulevat arvot ja asenteet

Toisella perheellä perheen äidillä oli itselleen kovat vaatimukset. Hän vaati kodilta täydellisyyttä ja itki, kun koti ei ollut vimpan päälle järjestyksessä. Hänellä oli kaksi teini-ikäistä lasta ja mies. Marie opetti, ettei tavoitteena ole täydellisyys ja että laskemalla rimaa sekä hyväksymällä perheenjäsenten tapa järjestää, voi lopputulos olla onnellisempi. Perhettä helpotti tavaroiden määrän vähentäminen, jolloin siivoaminenkin muuttui helpoksi.

Mitä muuta voi tehdä, jotta koti on perheen yhteinen asia

Marie opettaa, ettei muiden tavaroihin saa koskea, näin pystyt silti vaikuttamaan ja toimimaan. Lue https://ammattijarjestaja.blogspot.com/2017/08/marittaminen-ja-lahisukulaiset.html Lapsille voi keksiä erilaisia leikkejä aiheen tiimoilta.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten pystyviikkaan vaatteet?

Arjen helpottaminen

Kun läheinen kuolee - vinkkejä käytännön järjestelyihin