Mikä sinun elämässäsi tuottaa iloa?

Luin Saku Tuomisen Pienen kirjan priorisoinnista. Huomasin, että Saku kirjoittaa täysin samasta filosofiasta kuin Marie Kondokin. Marie Kondo keskittyy tavaroihin ja Saku Tuominen asioihin sekä tekemiseen. Tuominen on kehitellyt nelikentän (alla oleva kuva), missä yhdellä akselilla on asioiden suuruus sekä pienuus ja toisella akselilla keveys sekä raskaus.

Suuret ja kevyet

Oikeaan yläkulmaan asettuu suuret ja kevyet asiat. Nämä ovat merkityksellisiä asioita kuten läheisten ihmisten kanssa vietetty aika. Ne tuottavat iloa ja niitä on hyvä vaalia.

Pienet ja kevyet

Oikeassa alakulmassa on pienet ja kevyet asiat. Näitä on kiva tehdä pelkän hauskuuden vuoksi. Niistä voi kehkeytyä suuria ja keveitä asioita, joten niitä kannattaa kokeilla säännöllisesti.

Tavat voivat aluksi olla pieniä ja kevyitä, kunnes ne muuttuvat raskaiksi. Olen huomannut sosiaalisen median osalta, että jos surffaan somessa aamupäivällä, niin kaikki energisyyteni katoaa hetkessä. Silloin kannattaa kokeilla lopettamista määräajaksi tai sosiaalisen median osalta rajoittaa aikaa.

Suuret ja raskaat

Vasemmassa yläkulmassa on suuret ja raskaat asiat. Näiden osalta voi harkita luopumista. On hyvä miettiä, voiko asioille tehdä jotain kuten luopua jostain osa-alueesta, muuttaa työnjakoa, -tapaa tai paikkaa toimia. Tällaisessa tapauksessa voi kysyä itseltään, että mitä tekisi, jos toimisi täysin puhtaalta pöydältä.

Suurista ja kevyistä asioista voi kehkeytyä suuria ja raskaita. Itselleni kävi näin rakkaan harrastukseni, taitoluistelun, osalta. Harrastus muuttui pikkuhiljaa kevyestä raskaaksi. Harkitsin lajin lopettamista, kunnes kokeilin uutta joukkuetta sekä seuraa. Näin suuresta ja raskaasta tuli taas suuri ja kevyt.

Pienet ja raskaat

Vasemmassa alakulmassa on pienet ja raskaat asiat. Jos joku asia tuntuu pieneltä ja raskaalta, voi asiasta suoraan kieltäytyä. Tuominen antaa vinkin, että kannattaa kehittää sääntö ja siihen voi sitten kieltäytyessä vedota. Hän itse ammattipuhujana esimerkiksi aina suoraan kieltäytyy paneelikeskusteluista. Pienen ja raskaan kohdalla voi kysyä itseltään, että mitä tapahtuisi, jos en tekisikään tätä asiaa.

Jotkut tällaiset asiat kuten siivous tai laskujen maksaminen ovat pakollisia, eikä niistä voi kieltäytyä. Näihin voi auttaa näkökulman muutos, esimerkiksi siivouksen osalta olen ottanut käyttöön äänikirjat. Siivous sujuu nykyään nautinnollisesti, kun voin samalla kuunnella hyviä kirjoja. Laskuja maksaessa voi olla kiitollinen siitä, että on rahaa maksaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten pystyviikkaan vaatteet?

Kun läheinen kuolee - vinkkejä käytännön järjestelyihin

Arjen helpottaminen