Viisi vinkkiä kierrätykseen


Kierrätykseen on herätty ja se herättää monenlaisia tunteita kuten tutkimuksessa on havaittu. Sen sijaan asuntojen roskistilat eivät ole muuttuneet mihinkään. Tässä 5 niksiä kierrätykseen:

1. Jätesangot erilaisille jätteille

Nykyisessä kodissamme on tilava keittiö, missä roskis on 1,5 metrin levyinen alalaatikko. Siihen mahtuu hyvin kolme isoa jätesankoa ja yksi kapea jätesanko. Kerään pienempiin pusseihin metallit ja laatikon pohjalle lasiastiat. Nykyään jätesankoja on myynnissä hyvin erilaisilla mitoilla ja tilan pystyy tarkasti hyödyntämään.

2. Kuivatuskaappi kierrätyskäyttöön

Jos roskakaappi ei ole ollut iso, olen ottanut käyttöön kuivatuskaapin. Kun on astianpesukone, missä pestään kaikki astiat, on kuivauskaappi yleensä tyhjä. Olen sinne pessyt maitopurkit ja kerännyt metallit kuten säilykepurkit sekä kierrätettävät lasiastiat.

3. Eteisen hyödyntäminen

Kierrätyspaperit olen kerännyt aina eteisen kaappiin. Siitä on helppo ottaa kasa mukaan, kun lähtee ulos. Tyhjät pullot voi myös säilyttää kassissa eteisen kaapissa. Pidän eteisen ylähyllyllä tekstiilijätekassia, mihin kerään rikkinäiset ja nukkaantuneet tekstiilit kuten sukat, paidat, ym. Kun kassi on täynnä vien sen H&M:ään, Lindexille tai KappAhliin.

4. Ruokahävikin pienentäminen


En ole koskaan oikein välittänyt ruuanlaitosta. Se on ollut jokapäiväistä tahmeaa pakkopullaa. Siivoaminen on enemmän oma juttuni. Tänä syksynä olen muuttanut asennettani ruuanlaittoon. Tajusin, että avain on ruuanlaiton aikataulutuksessa ja ruokarytmissä. Iltapäivisin töiden jälkeen olen ollut liian väsynyt ja nälissäni jaksaakseni vääntää mitään ruokaa. Nykyään teen niin, että heti aamiaisen jälkeen pirteänä valmistelen iltapäiväruuan sekä porkkanaraasteen. Iltapäivällä vain laitan valmiin ruuan uuniin. Syön yhdeksältä aamupalaa, yhdeltätoista puuroa ja yhdeltä lounaan. Näin pysyn pirteänä viiteen, jolloin syön iltaruuan. Syön yleensä samaa ruokaa 4-5 kertaa peräkkäin. Ruokahävikki on silmin nähden pienentynyt, samoin ruokaan menevät kustannukset.

5. Kulutuksen vähentäminen

KonMarituksen myötä en enää osta samalla lailla kuin ennen. Arvostan sitä, mitä minulla ja nautin olemassa olevien tavaroiden pirskahtelusta. Harvoin siis tarvitsen mitään. Aikaisemmassa blogissani kerroin tarkemmin asiasta https://ammattijarjestaja.blogspot.com/2018/08/miten-konmari-menetelma-muuttaa.html

Kierrätyksestä hupia

Roskakaapissani on yksi pussi hevosille. Kuivatan syömättä jääneet leivät ja vien ne ystävälleni. Hänellä on hevonen ja hevostilalla ilahdutaan aina, kun joku on kerännyt hevosten herkkua eli leipää.

 Kerään tölkeistä avaamisessa olevat nipsut ja virkkaan niistä erilaisia laukkuja. Olen tehnyt iltalaukkuja ja läppärilaukun.

Kommentit

  1. Kuivauskaappia tarvitaan vaikka olisikin tiskikone, koska kaikkea ei voi laittaa koneeseen ja monesti kiireessä, kun monta koneellista kerralla tai muuta vastaavaa, kiva nostaa kkppiin kuivumaan.
    Vanhat ja risat tekstiilit voi itsekin hyötykäyttää esim. t-paidoista ja vastaavsista - etenkin neilonsukat hyviä - leikkaa kudetta ja siitä virkkaa mattoja. Samoin voi tehdä esim vaippapusseille ja vastaaville.
    Mahdollisuuksia monia muitakin, kun käyttää mielikuvitusta eikä ryntää eksksi kauppaan ostamaan uutta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaatteiden säilytys

Kun läheinen kuolee - vinkkejä käytännön järjestelyihin

Työelämä järjestykseen - sähköiset tiedot