Miten Konmari-menetelmä muuttaa ostamista



Äitini oli kova karsimaan tavaroita, vaikkei hän mikään minimalisti ollutkaan. Itsekin olen aina ollut sillä linjalla, että säännöllisesti käydään kodin tavarat läpi ja viedään ylimääräinen kirpparille. Karsiminen ei kuitenkaan vaikuttanut tapoihini. Olen kuitenkin yllättynyt, kuinka Konmari on muuttanut asenteitani.
Olin aina ennen tyypillinen sulovilen-tapaus. Tankki täyteen –tv-sarjassa päähenkilö Sulo Vilen osti aina paljon ja yleensä jotain ihan älytöntä, kun sai niin halvalla. Tämä koski omalta osaltani mm. vaatteita. Jos sai halvalla kivannäköistä, niin totta kai ostin viivana, vaikken sitten olisikaan käyttänyt vaatetta tai todennut sen epäsopivaksi. 
Nykyään haluan vaatekaappiini vain sellaisia vaatteita, jotka todella tuottavat iloa. jos pyörin nettikaupoissa tai kauppakeskuksessa ja näen jotain kivaa, niin teen happotestin eli en ostakaan sitä heti vaan nukun yön yli. Yleensä aikaa kertyy noin viikko ja jos vaatekappale on vieläkin mielessäni, niin käyn sen ostamassa. Ihmisen muisti on niin lyhyt, että harva vaate jää mieleen kaihertamaan.
Toinen happotesti on vaatteen sopivuus. Kun sovitan vaatetta, olen aika tarkka, että vaate on oikeanvärinen, istuu hyvin päälle, ettei se ole mistään kohtaan liian pieni, iso, lyhyt tai pitkä vaikka kuinka ihana tai edullinen se olisikin. Pieniä asioita voi kotona tuunata, mutta vaatteen mallia ei voi kokonaan muuttaa.
Matkoilla tuli ennen ostettua paljon vähän sillä mielellä, ettei samanlaisia löydä Suomesta. Nyt teen vain täsmäostoksia eli ostan yksittäisiä kauniita asioita, jotka tuottavat iloa pitkään.
Pidän suosikkivaatteeni loppuun ja siirrän ne suoraan kierrätykseen menevien vaatteiden kassiin. En halua enää pitää mitään kirpputorille myyntiin meneviä kasseja ja laatikoita varastossa odottaen kirpputoripäivää.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten pystyviikkaan vaatteet?

Arjen helpottaminen

Kun läheinen kuolee - vinkkejä käytännön järjestelyihin