Ruokahävikki kuriin
Ruokahävikkiin pätee samat lainalaisuudet kuin marittamisessa
muutenkin. Tässä vinkkejä, miten voit välttää hävikkiä:
Siivoa kuivaruoka- sekä jääkaappi
Jääkaapissa takana ovat purkit usein unohtuvat sinne, kunnes
jonain päivänä siivoaa jääkaapin. Pidä esillä kaikki tarvittava, äläkä piilota
mitään takaosaan. Poista turhat ainekset, joita ei tule syötyä. Jo se, että
miettii, mikä todella tuottaa pitkäaikaista iloa, vaikuttaa siihen, mitä
suuhunsa pistää ja mitä kaappiin ostaa. Kun viimeksi kaksi vuotta sitten
muutimme, huomasin, että jauhot olivat menneet vanhaksi, vaikka meillä oli
hyvin riisuttu kuivaruokakaappi. Mausteet jäävät myös huomaamatta vanhoiksi.
Edellisessä muutossa totesin, että meiltä löytyi 10 vuotta vanhoja nonparelleja.
Suunnittele ruokalista
Aiemmin saatoimme mieheni kanssa mennä kauppaan haahuilemaan, että mitäs sitä syötäisiin. Kumpikaan ei oikein keksinyt mitään. Einekset ja valmisruuat oli äkkiä syöty moneen kertaan. Nälkäisenä tuli ostettua myös kaikkea turhaa, mikä päätyi roskiin päiväyksen mentyä umpeen.
Nykyään olen tehnyt menuun, josta mieheni saa valita lounas- sekä
iltaruuan. Näitä samoja ruokia syödään kolme arkipäivää. Käyn läpi, mitä kotoa
löytyy ja teen ruokalistan ennen kuin lähden kauppaan. Pyrin siihen, etten käy koskaan kaupassa
nälkäisenä. En osta varastoon muuta kuin tiettyjä säilykkeitä ja
pasta-aineksia. Jos ruokaa jää yli, laitan sen pakastimeen. Aamuihmisenä teen
ensimmäisenä päivänä ruuat valmiiksi. Iltaruuan laitan vain uuniin iltapäivällä. Tämä on huomattavasti vähentänyt ruokahävikkiä. Perjantaisin toteamme, että kaappi on syöty suht tyhjäksi.
Leipiä hevosille
Kuivatan ylijääneet leivät ja vien ne ystävälleni, joka
omistaa hevosen. Muutoin ne menisivät biojätteeseen. Mieheni tosin totesi vähän aikaa sitten, että ruokahävikki on sen verran pienentynyt, että hevoset saavat herkkupalansa paljon harvemmin.
Kierrätysvinkkejä löydät täältä
Kommentit
Lähetä kommentti