Kuinka monta vaatekappaletta omistat?

 


Luin Helsingin Sanomista artikkelin 8.6.2023, missä kerrottiin, että toimittaja Salla Varpula laski vaatteensa. Niitä oli yhteensä 273 kpl. Suomalainen ostaa keskinmäärin 25 vaatetta vuodessa. Tutkimuksen mukaan riittävä vaatemäärä olisi 85 kpl (lukuun sisältyy myös kengät) Suomen ilmastossa. Ilmastomuutoksen kannalta ihanteellinen vaatteiden ostomäärä olisi 5 vaatetta vuodessa.

Uteliaisuuteni heräsi. Olen karsinut ja marittanut vaatteita sekä kenkiä säännöllisesti. Ajattelin, että vaatteita ei voi mitenkään olla hurja määrä. Yllätyin kovasti omasta luvustani. Pidän esillä kyseisen kauden vaatteet, esimerkiksi tällä hetkellä on kesä ja kaapissa on kesävaatteet. Välikausivaatteet ovat kaapissa aina. Talvivaatteet taas ovat matkalaukussa varastossa. Vaatelukuni (esillä olevat vaatteet) oli 155 kpl. Se tosin pitää sisällään kaikki takit (ei vain kesätakit) sekä juhlamekot, osan talvimekoistakin, urheiluvaatteet toppahousuista kisapuseroihin, neuleita ja poolopuseroita, jotka eivät ole kesävaatteita. Kun laskin vaatteitani, huomasin, että ainakin yhdeksän näistä vaatekappaleista oli kysymysmerkillä. Olen ollut kahden vaiheilla, että laitan ne kierrätykseen. Kaikkia kenkiä sandaaleista talvisaappaisiin oli 23 paria. Näistä voisin luopua ainakin kahdesta kenkäparista. Kahdet saapikkaat ovat pohdinnassa luopumislistalla.

Lempivaatteet - osta samoja

Olen aina rakastanut vaatteita ja löytänyt ajan mittaan oman tyylini sekä värini. En katsele kaupoissa ns. väärän värisiä vaatteita. Haluan nähdä värit paikan päällä. Verkkokaupoissa näyttö vääristää värejä.

Yhdessä vaiheessa saatoin ostaa esimerkiksi puseroita sovittamatta, mutta enää en sorru siihen. Sovitan siis jokaisen vaatekappaleen ja jos se ei istu, niin en osta. Joudun siis näkemään vaivaa ostosten eteen.

Olen löytänyt tietyt merkit ja mallit mm. rintaliiveistä. Ostan verkkokaupasta samat mallit. Samoin olen ostanut samat housut ja kengät, jotka olen pitänyt puhki.

Klassiset vaatteet kuulostavat tylsiltä, mutta niissäkin voi olla jokin juju. Saatan ostaa jonkun yksittäisen trendijutun, jolla maustan vaatekertoja.

Neuloosi - neulo muille

Olen kova tekemään käsitöitä, mutta niitäkään ei voi tehdä nurkat täyteen. Niinpä harkitsen tarkkaan tilaa vievien villapaitojen ja villatakkien suhteen. Jos teen uuden, laitan jonkun vanhoista kierrätykseen.

Olen virkannut myyntiin nipsuista tehtyjä laukkuja ja kasseja, kutonut koirapaitoja sekä bambulangasta tehtyjä tiskirättejä. Annan tiskirättejä tuliaislahjaksi.

Kuinka monta vaatetta tarvitset oikeasti

Marittamisen perusidea on se, että arvostaa sitä, mitä omistaa. Ei auta vaikka vaatekaappi pursuisi vaatteita, jos mikään ei tunnu miltään, eikä löydä mitään päällepantavaa. Sen sijaan jos kaapista löytyy vain ne suosikit, niin on ilo pukea aamulla päälle. Pesukone on olemassa ja se pyörii säännöllisin väliajoin, joten ei tarvitse olla pilvin pimein vaatteita.

Kirppisostamisen ihanuus

Second hand -liikkeiden määrä on selkeästi lisääntynyt. Kaupoista on tullut laadukkaita ja viihtyisiä. Koen, että niissä on ehdottomasti sovitettava vaatetta, koska ostosta ei  ole mahdollista harkita yön yli. Tutkimusten mukaan ihminen luo heikomman suhteen käytettyyn vaatteeseen.

Hoivaa ja huolla

Vaatteet kestävät pitempään, kun niitä hoitaa ja huoltaa. Tuuletan vaatteita, kuten kaikki neuleet, joka käytön jälkeen, niin niitä ei tarvitse pestä kuin harvoin. 

Kenkiä kannattaa plankata. Vapaa-ajan kengät voi helposti putsata harjaamalla ja erilaisilla puhdistusaineilla. Sosiaalinen media on täynnä hyviä videoita aiheesta. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten pystyviikkaan vaatteet?

Arjen helpottaminen

Kun läheinen kuolee - vinkkejä käytännön järjestelyihin