Vaatteiden säilytys

Vaatteita säilytetään yleensä makuuhuoneessa vaatekaapeissa ja lipastoissa. Ajattelin aiemmin, että lipastot eivät ole käteviä säilytyspaikkoja. Marie Kondon kirjan luettuani olen muuttanut mieltäni.

Lipastot ja laatikostot


Aiemmin laatikossani oli alusvaatteet ja sukat. Periaatteessa ne olivat järjestyksessä: sukat toisessa nurkassa, alushousut toisessa nurkassa, jne, mutta silti en löytänyt laatikosta mitään. Pidin hiutuneita tai liian löysiä sukkia ja elin siinä uskossa, ettei minulla muitakaan ole, vaikka olin ostanut uusia nilkkasukkia vähän väliä. Aloitin projektin ottamalla kaikki vaatteet laatikosta pois ja lajittelemalla ne. Kas kummaa, uusia sukkia löytyi vino pino. Heitin heti hiutuneet ja liian löysät sukat pois. Ostin Ikeasta matalia väliseiniä, joiden avulla sain lokeroitua laatikon. Samaa asiaa ajaa esimerkiksi kenkälaatikoiden kannet. Kenkäkaupat antavat ilmaiseksi kenkälaatikoita. Viikkasin kaikki pystyyn. Ohje pystyyn viikkaamiseen

Mitä hyötyä pystyyn viikkaamisesta on?

1.      Näkee yhdellä silmäyksellä, mitä laatikossa on ja näin hahmottaa kokonaistilanteen. Tulee käytettyä monipuolisemmin vaatteita, eikä aina niitä samoja päällimmäisiä.
2.      Järjestys pysyy paremmin. Sukat ovat pareittain. Kun ottaa paidan, ei koko pino kaadu, kuten helposti käy, jos paidat on viikattu päällekkäin.
3.      Pakkaaminen on helppoa. Matkalaukkuun mahtuu enemmän.
4.      Vaatteet eivät rypisty niin paljon. Tämä kuulostaa uskomattomalta, mutta huomasin, että poikani ryppykasapuserot jopa silenivät viikkauksen jäljiltä.
5.      Omalta osalta olen huomannut, että kunnioitan esim. sukkia paremmin. Ennen lämäsin ne vain kuivausrumpuun, mutta nyt ripustan ne yksitellen kuivaustelineeseen.
6.      Pienempään tilaan mahtuu enemmän. Alusvaatelaatikkooni mahtui viikkaamisen jälkeen myös uimapuvut ja yöpuvut.
    

      Hyllyt

Huomasin, että kaappihyllyt ovat loppujen lopuksi aika epäkäytännöllisiä. Kokeilin irtokoreja, mutta hyllytilaa ei saanut maksimoitua, eikä koreihin mahtunut paljoa. Loppujen lopuksi vaihdoin keskellä kaappia olleet vaatehyllyni Ikeasta ostettuihin korihyllyihin. Niihin mahtuu hienosti viikatut vaatteet, ne liukuvat hyvin esiin ja niiden avulla voi maksimoida kaapin tilankäytön verrattuna siihen, että on hyllyjä harvassa.

Tankovaatekaappi

Henkarivaatteiden ideana on asetella ne lyhyemmästä pitempään.

Korut


Korut tuottavat iloa ja jotta niitä tulee pidettyä, on hyvä laittaa ne esille. Korurasioissa niiden käyttö unohtuu. Olen ratkaissut korujen säilytyksen ripustamalla ne vaatekaapin oven sisäpuolelle.

      Kausivaatteet

Suomessa vuodenajat eroavat niin paljon toisistaan, että vaatteiden määrä on sen takia iso. Olen ratkaissut kausivaatteiden säilytyksen niin, että pidän kesällä talvivaatteet matkalaukussa varastossa ja talvella taas kesävaatteet. Näin ne mahtuvat hienosti kaappiin.

Laihtumista odottavat vaatteet 

Moni nainen pähkäilee vaatteiden kanssa, joihin ei mahdu tällä hetkellä, mutta kenties 10 kilon painonpudotuksen jälkeen. Hyvä kysymys on, että tuottavatko ne iloa. Kun otat vaatteen käteen, tuleeko iloinen mieli vai raskas ajatus siitä, että pitäisi laihduttaa. Itse huomasin aikoinaan, että muoti ajoi liian pienten vaatteiden ohi. Vartalomuodon mukaisesti pukeutumalla jokainen on edustavannäköinen. Kukaan ei tule katsomaan kokolappua.

Puolilikaiset vaatteet

Kertaalleen käytettyjä vaatteita ovat esimerkiksi bleiserit, villapuserot ja –takit, housut ja hameet eli vaatteet, joita ei heti laiteta pesuun. Tuuletan viikonloppuisin kaikki tällaiset vaatteet parvekkeella. Villa esimerkiksi pitää tuuletuksesta, eikä villaa saisi pestä ylenmäärin. Tuulettamalla haihtuu hienhaju ja vaatteen voi sen jälkeen raikkaana ripustaa tai viikata takaisin kaappiin.

Seuraava blogini käsittelee tarkemmin laukkuja ja kenkiä.Kommentit

  1. Hei! Minkä nimisiä nämä ikean korihyllyt on olen koittanut etsiä samanlaisia että saisi hyllyt mukavasti järjestykseen. :)

    VastaaPoista
  2. Hei! Ne olivat Ikean Kombplement korihyllyjä https://www.ikea.com/fi/fi/p/komplement-ulosvedettaevae-verkkokori-tummanharmaa-s49010979/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten pystyviikkaan vaatteet?

Kun läheinen kuolee - vinkkejä käytännön järjestelyihin