Vaatteiden vähentäminen

Marie Kondo opastaa kirjassaan Konmari - siivouksen elämänmullistava taika aloittamaan tavaroiden läpikäyminen vaatteista. Näin se tapahtuu:

Kategoria kerrallaan

Vaatteet voi jakaa eri kategorioihin eli lajeihin, esim. housut, hameet, mekot, puserot, villatakit, neuleet, alusvaatteet, urheiluvaatteet, takit, asusteet, jne. Aloita helpoimmasta kategoriasta esimerkiksi housuista. Ota vaatekaapista kaikki housut pois, vaikka sängyn päälle.

Tutki, tunnetko iloa

Ota jokainen housupari erikseen käteen ja kokeile, tunnetko iloa niiden kohdalla. Älä sovita mitään päällesi. Ilon tuntee pelkästään koskettamalla vaatetta. Jos tunnet iloa, laita ne säilytettävien pinoon ja jos et tunne iloa, niin laita karsittavien pinoon.

Liian suuret tai pienet vaatteet

Älä säilytä vääränkokoisia vaatteita. Hyväksy vartalosi sellaisena kuin se on. Jokainen voi näyttää hyvältä oikeankokoisissa vaatteissa. Kukaan ei tule katsomaan kokolappua päältäsi. Muoti muuttuu nopeasti ja tavoitevaatteet voivat mennä pois muodista ennen kuin huomaatkaan.

Muistoja tuovat yksilöt

Jos sinulla on sellaisia vaatteita, jotka tuovat ihania muistoja mieleen, niin tee muistojen laatikko, jonne pakkaat ne kauniisti. Olen tehnyt niin poikani muutamien vauva- ja taaperoajan vaatteiden kohdalla, jotka haluan säilyttää. Säilytän laatikkoa varastossa.

Itselläni on usein suosikkivaatteita, joista kokoan mieluisan kokonaisuuden ja pidän niitä aika tiuhaan. Olen huomannut, että kun innostus niitä kohtaan on hiipunut, niin se ei enää palaa. Jokin taika näistä vaatteista katoaa ja silloin ne on hyvä laittaa kierrätykseen.

Tilaa vaatekaappeihin

Asunnot ovat edelleen mitoitettu 1960-luvun kaappimäärän mukaan. Niinpä tila vaatteille on usein pieni. Tässä käytännön vinkkejä kaappimäärän suunnitteluun. Säilytän kausivaatteita matkalaukussa. Näin saan tilaa vaatekaappiin. Kesän ja talven kynnyksellä otan kausivaatteeni esiin ja olo on kuin vaatekaupassa, kun teen löytöjä. Enpä ollutkaan muistanut, kuinka kivoja mekkoja tai muita minulla on. Kun ne ovat olleet poissa silmistä, niin ne tuntuvat kuin uusilta.

Pystyviikkauksella saa myös tilaa kaappeihin. Ohjeet siihen löydät täältä.

Puolipitoiset vaatteet

Moni kyselee sosiaalisessa mediassa vinkkejä puolipitoisten vaatteiden säilyttämiseen. Itse teen niin, että tuuletan ne parvekkeella ja sen jälkeen laitan ne kaappiin. Myös Martat suosittelevat tuuletusta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten pystyviikkaan vaatteet?

Kun läheinen kuolee - vinkkejä käytännön järjestelyihin

Vaatteiden säilytys