Miten orientoitua työpukeutumiseen - kokeile kapselivaatekaappia

 

Koronan aikana moni etätyöläinen on pukeutunut mukavasti kotiasuihin ja verkkareihin, kun ei ole tarvinnut lähteä neljän seinän sisältä minnekään. Hetki hetkeltä lähestyy päivä, jolloin toimistotyöntekijät palaavat toimistolle ja täytyy ruveta ajattelemaan omaa ulkonäköä ja pukeutumista. Miksi siis et nyt jo organisoisi vaatekaappia uusiksi? Tässä vinkit mukautetun kapselivaatekaapin orgaanisoimiseen:

1. Käy läpi vaatekaapissa olevat vaatteet

Urakka saattaa tuntua ylivoimaiselta pelkkänä ajatuksenakin. Tee karsiminen niin, että aloitat yhdestä vaatelajista. Käy läpi ensimmäisenä vaikka kaikki paitapuserot. Ota kaikki paitapuserosi sängyn päälle. Pidä ne, jotka pirskahtelevat iloa. Ilon tuntee, kun koskettaa vaatetta. Älä rupea sovittamaan vaatetta tässä vaiheessa, muuten urakasta tulee liian aikaa vievä. Liian pienet tai isot vaatteet voi huoletta laittaa pois.

2. Pakkaa pois kausivaatteet

Olen aina pitänyt kausivaatteita tyhjissä matkalaukuissa, joita on säilytetty kellarissa tai varastossa. Tiiviissä matkalaukussa ne ovat aina pysyneet freeseinä. Talvella matkalaukussa ovat kesävaatteet ja kesällä talvivaatteet. Alkuperäisen kapselivaatekaapin ideana on vaihtaa vaatteet 3 kuukauden välein. Koska Suomen sää käyttäytyy miten vain, pidän välikausivaatteita aina kaapissa. Viime talvena etelä-Suomessa pärjäsi hienosti välikausivaatteilla, eikä paksuja villatakkeja voinut ajatellakaan. Moni kesä on ollut niin viileä, että on tullut käytettyä pitkähihaisia.

Kun kaapissa on rajallinen määrä vaatetta, saat kaappiin enemmän tilaa ja näet vaatteidesi valikoiman helposti yhdellä silmäyksellä.

3. Luo kapselivaatekaapin sisältö

Kapselivaatekaapin ideana on, että jokainen vaate sopii hyvin yhteen muiden vaatteiden kanssa. Vaatteita voi olla 20-40 kappaletta, pois lukien koti-, urheilu-, juhla- ja ulkoiluvaatteet sekä alusasut, kengät ja laukut. Itselläni on enemmän vaatteita, joita yhdistelen.

Vaatekaapin luominen lähtee väreistä. Suosituksena on pääväri, joka voi olla musta, tummansinen tai ruskea. Suomalaiset ovat suurimmalta osin väreiltään Kevätihmisiä eli musta ja tummansininen ovat aivan liian voimakkaita värejä yläosissa. Alaosissa tummat värit toimivat. Yksi värivaihtoehto on tummanharmaa.

Päävärin lisäksi on 1-2 neutraalia väriä. Neutraaleja värejä voivat olla esimerkiksi valkoinen, harmaa ja beige. Beigeä en suosittele värivuodenajalta Talvelle tai Kesälle. Kolmantena väriosiona on 1-2 tehosteväriä. Kevään ja Syksyn värikartan omaavilla tehostevärit olisivat lämpimiä värejä ja Talvella sekä Kesällä kylmiä värejä. Palapeliin lisätään vielä muutamia kuvioillisia vaatteita kuten raitaa, pilkkuja, kukkia tai graafisia kuvioita. Olen Talvi, joka pitää vahvoista Talven väreistä. Niinpä minulla on päävärinä myös oranssi.

 4. Leiki stylistiä

Tässä vaiheessa voit ottaa kuvan jokaisesta vaatteesta ja sovelluksen tai tietokoneen avulla yhdistää kuvat kokonaisuudeksi. Itse teen niin, että otan kaikki kaappiin jääneet vaatteet esiin ja ryhdyn yhdistelemään niitä. Yhdisteleminen tapahtuu ihan sängyn päällä tai henkarilla. Hahmotan värit paremmin ja saan uusia ideoita, kun vaatteet ovat konkreettisesti esillä. Ota eri yhdistelmistä kuvia. Näin kuvia katsomalla voi helposti ja nopeasti päättää, mitä laitan aamulla päälle.

5. Osta uusia vaatteita viisaasti

Huomaan stylistiä leikkiessäni, mitä tarvitsen vaatekaappiini ja lisään sen ostoslistalle. Kapselivaatekaapin periaatteena on, että uuden vaatteen tulee sopia kolmen olemassa olevan vaatteen kanssa yhteen.

Lue lisää asusteiden säilyttämisestä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten pystyviikkaan vaatteet?

Arjen helpottaminen

Kun läheinen kuolee - vinkkejä käytännön järjestelyihin