Ostaako vai eikö ostaa?


Joulu – tuo ihana yhteenkuuluvuuden ja antamisen juhla – tuottaa useammille päänvaivaa. Sitä haluaisi muistaa lähimmäisiä ja antaa lahjoja. Toisaalta pitäisi ajatella ekologisesti eikä ostaa mitään turhaa.

Lasten lelut


Lapset odottavat innokkaasti joulua ja lahjoja. Lelukuvastot selataan miljoonaan kertaan repaleisille hiirenkorville. Joulukalenterin avaamista odotellaan, ja kahdennenkymmenennen neljännen luukun avaamiseen on pitkä odotus. Sovimme aikoinaan mieheni veljen perheen kanssa, että annamme lahjoja vain lapsille. Se oli hyvä päätös, sillä aikuisille on haastavampaa keksiä ideoita. Olemme kyselleet lasten vanhemmilta lasten joululahjatoiveita, jotta lahja olisi mieluinen eikä tulisi ostettua mitään turhaa. Vanhemmiten tuntuu omalla pojalla joululahjatoiveet jalostuvan vain muutamaan peliin. Kun hän oli pieni, annoin joulun jälkeen ison, tyhjän muovikassin ja sanoin, että nyt ei huoneeseen enää mahdu mitään ja että mistä haluat luopua. Hän täytti innoissaan kassin, ja huoneeseen tuli tilaa. Kassissa olevat lelut menivät myyntiin kirpputorille. Toiset ovat kokeilleet sitä, että osa leluista laitetaan varastoon määrätyksi ajaksi ja otetaan myöhemmin uudestaan esiin. Lapsilla on niin lyhyt muisti, että vanhat lelut tuntuvat kuin uusilta.

Kirjeitä joulupukille

Poikani kirjoitti pienenä tarmokkaasti joulupukille ennen joulua. Yhtenä jouluna hän vaati, että vanhemmatkin kirjoittavat toiveensa pukille. Niinpä mieheni kanssa hämmentyneenä kirjoitimme lahjatoiveemme. Idea oli itse asiassa nerokas. Listasimme viisi lahjatoivetta, joista sovimme, että toinen toteuttaa kaksi. Puolisolle tuli tietoa, mitä toinen haluaa, ja silti yllätyksellisyys säilyi, sillä emme tienneet, mitä saamme.

Tavaran tilalle palveluita


Aikuisille on välillä haasteellista kehittää mitään. Palvelut ovat aina hyviä lahjaideoita, sillä ne ovat aineettomia ja niistä on iloa. Netistä löytyy jopa Elämyslahjat-niminen yritys, joka tarjoaa lahjakortteja palveluihin laidasta laitaan. Naisiin vetoaa useimmiten lahjakortit kauneushoitoihin kuten manikyyriin, pedikyyriin ja kasvohoitoihin. Mieheni antoi minulle yhtenä jouluna liput taitoluistelun MM-kilpailuihin, jotka pidettiin Suomessa. Miehille sopivia ovat lahjakortit urheiluhierontaan tai esimerkiksi vanhanajan parranajoon parturilla. Nuorisolle kelpaavat aina leffaliput.

Itsetehtyä vai etelään jouluksi


Hienoa olisi, jos voisi antaa jotain itsetehtyä, josta on iloa. Itse virkkaan juomatölkkien nipsuista laukkuja. Hyvä ystäväni kutoo sukkia. Itsetehty joululahja voi olla myös esimerkiksi jokin leivonnainen. Joissain perheissä sovitaan, ettei kukaan osta yhtään lahjaa ja sen sijaan matkustetaan etelään viettämään joulua.

Pääasia kuitenkin on, ettei luo itselleen stressiä joululahjoista. Seuraavassa blogissa käsittelen sitä, kuinka suomalaiset ovat tee-se-itse-kansaa.

Hyvää joulunodotusta sekä  joulua!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten pystyviikkaan vaatteet?

Kun läheinen kuolee - vinkkejä käytännön järjestelyihin

Vaatteiden säilytys