Konmari-ilmiö – mistä on kyse




Marie Kondon luoma Konmari-ilmiö valloittaa parhaillaan Suomea. Marie Kondon Siivouksen elämänmullistava taika on supersuosioon noussut bestseller-kirja, jota jonotetaan kirjastosta. KonMari Suomi facebook-ryhmässä on lähes 10.000 seuraajaa. Luin kirjan sillä periaatteella, että alan ammattilaisena teos pitää tuntea. Yllätyin positiivisesti, sillä sain uutta perspektiiviä kodin järjestämiseen. Tässä pähkinänkuoressa, mistä on kyse.

1.      Visualisoi elämäntyylisi


Marie Kondo kehottaa ensin visualisoimaan, millaisen kodin itselleen haluaa. Hän kehottaa miettimään tunnelmaa, toimintoja, värejä, kalusteita ja kaikkia yksityiskohtia. Omalta kohdaltani kodissani ei ole mielestäni ollut koskaan liikaa tavaraa, mutta varasto on yleensä aina pullottanut kaikkea mahdollista. Niinpä visualisoin varaston puolityhjäksi niin, että näkee heti, mitä siellä on ja löytää sen, mitä on tullut etsimään.

2.      Järjestä tavarat yksi laji kerrallaan


Marie Kondo neuvoo aloittamaan vaatteista. Vaatekappaleet kerätään yhteen kasaan esim. kaikki yläosat ja käydään ne läpi. Sen jälkeen vuorotellen alaosat, ripustettavat vaatteet, sukat, alusvaatteet, laukut, asusteet, erikoisvaatteet ja viimeisenä jalkineet. Kun kerää kaikki yhteen paikkaan, huomaa kuinka monta kappaletta kutakin on.

3.      Tuottavatko tavarat iloa


Otetaan yksitellen tavara/vaate käteen ja mietitään, tuottaako se iloa. Ne tavarat, jotka eivät tuota iloa, karsitaan. Olen aina ennen järjestänyt kotia järkiperäisesti eli miettinyt, onko tavara tarpeellinen. Se, että mietin, tuottaako tavara iloa, muutti kyllä täysin ajatusmaailmani. Huomasin vaatteiden suhteen, että minun oli vaikea luopua niistä vaatteista, jotka olivat olleet suosikkejani intensiivisen ajanjakson, mutta joihin olin sen jälkeen kyllästynyt. Ajatuksissani oli muhinut, että vielä voin innostua uudestaan kyseisistä vaatteista. Marie Kondon menetelmää käyttäen ymmärsin kiittää vaatteita innostuksesta ja sen jälkeen päästää niistä irti. Sama koski kodintekstiilejä kuten verhoja, joita olin säilyttänyt sillä mielellä, että a) joskus innostun niistä b) asun asunnossa, johon ne sopivat. Huomasin, että koen pelkoa tulevaisuutta kohtaan esimerkiksi tietyissä kankaissa, mitä olin hillonnut vuosikausia ajatellen, että jonain päivänä ne ovat tarpeellisia tai että jonain päivänä innostun ompelemaan niistä jotakin.


4.      Järjestä iloa tuottavat tavarat/vaatteet uusiksi


Vaatteiden osalta viikataan pystyyn kaikki ne vaatteet, jotka eivät mene henkarille. Pystyyn viikkaamisella saadaan vaatteet paljon pienempään tilaan. Sen lisäksi näkee valikoiman heti yhdellä silmäyksellä. Tavaratkin pyritään laittamaan pystyyn vierekkäin, jotta ne vievät vähemmän tilaa. Olen huomannut, että kenkälaatikot ja niiden kannet ovat käteviä säilytysratkaisuja. Viimeksi ostin Ikeasta kaksi pienempää säilytyslaatikkoa, joihin laitoin lääkkeet, laastarit, ym pystyyn. Näin ne on helppo ottaa hyllyltä käyttöön. Ostin isompia säilytyslaatikoita sekalaisille tavaroille. Ennen niin hankalat lahjapussit ovat nyt laatikossa kyljellään. Samaan laatikkoon mahtui myös paljon muuta. Käsityötarvikkeet laitoin myös isoihin läpinäkyviin laatikoihin. Hyllytilan korkeus tuli hyvin käyttöön.


5.      Lopputulos


Kodissa on vähemmän tavaraa. Siivoaminen on helpompaa ja nopeampaa. Jokaiselle tavaralle on oma paikkansa. Niinpä järjestys pysyy hyvin. On helppo hahmottaa koko kodin irtaimisto, eikä tarvitse etsiä mitään kissojen ja koirien kanssa. Kaikki mitä kotona näkee, tuottaa iloa, eikä tee mieli ostaa lisää tavaraa. Olen huomannut sen hyvin konkreettisesti. Saatan käydä kauppakeskuksessa kiertelemässä enkä osta mitään. Vanhana sulo vileeninä ostaisin jotakin kivaa, kun sai niin halvalla. Olen antanut itselleni luvan satsata vähän enemmän, jos näen jotakin, mikä heti tuottaa iloa. Kummasti sellaista ei ole vielä tullut vastaan kovinkaan usein.



Kommentit

  1. Heippa. Luin myös Kon Mari kirjan ja lukemisen tuloksena hankkiuduin eroon noin 200 kirjasta ja parista säkillisestä vaatteita. Se teki hyvää. Pienemmän sälän kanssa hävittäminen ei käy niin helposti. En millään jaksa ottaa jokaista kynää ja kumia käteen ja kysyä tuottavatko ne minulle iloa. Mutta Marie sanookin koko kodin järjestämisen vievän aikaa, ehkä noin puoli vuotta. Nyt etenen hitaammin, mutta suunta on selvä. Kun tälle matkalle on lähtenyt ei voi enää perääntyä. Yksi ovi takanani sulkeutui ja mielenkiinnolla odotan, minkä näköinen kotini on kun pääsen perille :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten pystyviikkaan vaatteet?

Kun läheinen kuolee - vinkkejä käytännön järjestelyihin

Arjen helpottaminen