Kun läheinen kuolee - vinkkejä käytännön järjestelyihin


Isäni kuoli viime kuussa ja edessä oli vuokra-asunnon tyhjennys Äitini kuoli kolme vuotta sitten. Silloin kävin läpi paperit, jotta löysin tarvittavat asiakirjat. Tilanpuutteen vuoksi tyhjensin äidin vaatteet kaapeista. Huonokuntoiset meni lumppukeräykseen ja paremmat UFFille. Tällä kertaa uutena aspektina oli koko vuokra-asunnon tyhjennys. 

Vuokra-asunnon tyhjennys

Kokoonnuimme veljeni kanssa paikan päälle. He halusivat ottaa muutamia esineitä muistoksi. Jaoimme kristillisesti tasan avaamattomat kahvipaketit ja muun käyttötavaran.  Pyysin kahdesta tyhjennysfirmasta kustannusarvion. Molemmat kävivät paikan päällä. Toinen ilmoitti heti, ettei ota tällaista keikkaa ja toinen kertoi, että tyhjennys maksaa 560 euroa. Olin aiemmin kuullut hautaustoimistosta, että tyhjennys yleensä maksaa 500-700 euroa, joten olin budjetoinut siihen tietyn summan. Tyhjentäjä haki avaimen. Asunto ja kellarivarasto olivat tyhjät viikossa. 
Vuokra-asunnon prosessit eivät olleet minulle omakohtaisesti tuttuja. Tein heti isäni edunvalvojana irtisanomisilmoituksen ja sain paluuviestissä toimintaohjeet. Tilasin muuttosiivousta tekemään ulkopuolisen siivousyrityksen, sillä muuttosiivous on yllättävän työläs ja aikaa vievä, vaikka yleensä ensimmäinen ajatus on, että asuntohan on tyhjä. Käyttämäni siivousyritys oli käynyt isäni luona ja käy samassa palvelutalossa monessa kodissa vakituisesti siivoamassa. Heillä oli vuokranantajan muuttosiivousohjeet, joiden mukaan kaikki tarvittavat paikat tulivat puhtaaksi.
Sen jälkeen sovin, että isännöitsijä tulee tekemään lopputarkastuksen. Isännöitsijä totesi tarkastuksen yhteydessä, että kaikki kuluminen on normaalia. Vanhempani asuivat asunnossa melkein kymmenen vuotta. Palautin avaimet avainliikkeeseen. Muistisairaat vanhempani olivat ilmeisesti hukanneet avaimia, sillä kolme avainta puuttui. Vuokranantaja joutuu sarjoittamaan lukon ja avaimet uudestaan. Sain isännöintiyrityksestä tietää, että vesi- ja muut käyttökorvaukset pitää olla maksettuna ennen kuin vuokratakuuraha palautetaan. Se oli hyvää tietoa, sillä edesmenneen tililtä ei saa maksaa mitään muita kuin hautajaiskustannuksia ennen perunkirjoitusta. Maksoin vesimaksun omista rahoistani, jotta saamme vuokratakuurahat mahdollisimman nopeasti takaisin.

Muistilista kuolemantapaukseen

Tein äitini hautajaisten yhteydessä läheisen poismenoon liittyvän muistilistan. Olen listaa lähettänyt tutuille, joille on tullut sama tilanne. Tässä lista kaikille, jotka sitä tarvitsevat:.
Suruliputus
- Tilaus huoltoyhtiöltä
- Liputetaan kuolinpäivänä sekä hautajaispäivänä
Hautaustoimisto
- Jos kuolinpesä on varaton, eikä rahaa ole hautajaisiin, ota yhteyttä kaupungin sosiaalitoimeen. Kaupungilla on sopimuskumppanihautaustoimisto, mitä tulee käyttää 
- Hautaustoimistossa hoidetaan:
    • Arkku ja mahdollisesti uurna polttohautauksen yhteydessä
    • Kukkaset (arkun päälle tulevan kukan voi tilata myös suoraan kukkakaupasta)
    • Kahvitilaisuus (kahvitilaisuuden voi järjestää myös itse)
    • Kappelin varaus
    • Hautakiven siirto vanhojen hautojen osalta, jos kyseessä ei ole polttohautaus
    • Hautapaikan varmistaminen, jos kyseessä on vanha hauta
    • Hautaustoimisto ottaa yhteyttä seurakuntaan ja järjestää papin sekä kanttorin 
    • Vainajan kuljetukset
    • Perunkirjoitus, jos hautaustoimistolla on asiaan perehtynyttä henkilökuntaa
Pappi + kanttori
- Papin kanssa keskustelu, missä kerrotaan, millainen vainaja oli
- Muistotilaisuudessa on sisään- ja ulostulomusiikkikappaleet sekä kaksi virttä. Voit kuunnella vaihtoehtoja http://www.oulunseurakunnat.fi/kuuntele-hautajaismusiikkia 
Hautakivi
- Jos kyseessä on vanha sukuhauta, voidaan kiveen kaivertaa uusi nimi.
- Jos kivi on täynnä, niin yhtenä vaihtoehtona on pienen messinkilaatan lisäys hautakiveen tai sitten sellainen vaihtoehto, että koko kivi hiotaan sileäksi ja kaiverretaan nimet uusiksi pienemmällä kirjasinkoolla.
Perunkirjoitus
- Vainajan virkatodistukset asuinpaikkakuntien seurakunnasta, keskusrekisteristä ja maistraatista -> lasten tulee näkyä virkatodistuksissa, jos ei näy täytyy lasten hakea elossaolotodistus maistraatista.
- Jos joku perillisistä asuu ulkomailla, tulee hänen täyttää Affidavit asiakirja, johon tulee paikallisen notaarin vahvistus.
- Laskut mukaan perunkirjoituksen tekijän luo -> laskujen ja papereiden skannaus + lähetys etukäteen
- Pankeilta asiakkuusilmoitus/saldo- ja korkotodistus kuolinpäivältä
- 3 kk:n sisällä perunkirjoitus
- Perunkirjoitukseen tulee sellaisetkin laskut, jotka eivät sillä hetkellä ole vielä fyysisiä laskuja kuten hautakiven kaiverrus.

Paperiasiat
- Pankkitilit on voimassa muutaman viikon, kunnes väestörekisteristä menee tieto pankkeihin -> tilit suljetaan
- Jos kuolinpesä on varaton
    • ilmoitettava kuolemasta velkojille -> kuolinpesä varaton, siirrettävä eräpäiviä
    • perunkirjoituksen jälkeen ilmoitus pesän varattomuudesta lähetettävä velkojille
- Alkuperäinen perunkirjoitus tarvitaan pankkiin ja verottajalle liitekopioineen
- Verottajalle lähetettävä perunkirjoitus 1 kk:n sisällä perunkirjoituksesta
- Valtakirja pankkia varten, missä on kaikkien osakkaiden nimet. Näin voidaan pankkitililtä maksaa muitakin kuin hautajaiskuluja.
- Pankkiin alkuperäinen perunkirjoitus mukana -> maksetaan vainajan laskut (vähintään hautajaiskulut, jos rahat riittävät)
- Pankkitilin voi lopettaa, kun on tullut hyväksyntä pankkilakimieheltä (konttorin toimihenkilö toimittaa perunkirjoituksen liitekopioineen pankkilakimiehelle)
- Sitä pankkitiliä, mikä on ilmoitettu verottajalle veronpalautusta varten, ei kannata lopettaa, muutoin tarvitaan valtakirja kaikilta osakkailta uudesta tilistä, jotta saadaan veronpalautusrahat.

Kommentit

  1. Kiitos näistä käytännön vinkeistä. Vaikka asia ei ole ajankohtainen niin luultavasti omaisen tai läheisen kuoleman jälkeen voi olla erittäin vaikeaa hoitaa asioita. Hautaustoimistoon luultavasti moni ymmärtää ottaa yhteyden mutta muut kuolemaan liittyvät asiat voivat olla hankalia selvittää. Jaan tämän kirjoituksen ystävilleni Vaasassa koska tästä on varmasti apua.

    VastaaPoista
  2. Hyviä ohjeita läheisen kuolemaan liittyvien asioiden osalta. Ystäväni nukkui pois Lahdessa ja hänellä ei ollut sukulaisia tai läheisiä ystäviä ketkä olisivat voineet tehdä kuolinpesän tyhjennyksen. Toinen ystäväni tilasi lopulta kuolinpesän tyhjennykseen erikoistuneen yrityksen mikä hoiti työn hyvin ja tilannetta kunnioittaen. Ehkä tämän voisi lisätä vinkiksi listalle mikäli muiden tekemä asunnon tyhjennys ei onnistu.

    VastaaPoista
  3. Kiitos listasta. On vaikea surullisena aina muistaa, mitä pitää tehdä. Meillä on perunkirjoitus nyt selvityksen alla. Yritämme asian kerralla hoitaa. https://www.tapiomakela.fi/perintooikeus

    VastaaPoista
  4. Talon tai asunnon tyhjentäminen on aina aivan oma urakkansa. Siinä on vaikeita tilanteita, kun joskus täytyy myös ehkä luopua tavaroista joilla on tunnearvoa, mutta joita ei voi enää pitää. Meidän tuttava aloittaa myös nyt asunnon tyhjennyksen sen jälkeen, kun hänen omainen menehtyi. Heille on ilmeisesti vaihtolava hankinnassa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten pystyviikkaan vaatteet?

Arjen helpottaminen