Lastenhuoneeseen ryhtiäLastenhuoneissa riittää leluja ja pientä sälää. Pienet lapset tykkäävät leikkiä samassa tilassa kuin vanhemmat oleskelevat. Niinpä usein lattialla on tiheä leluvana lastenhuoneesta olohuoneeseen.
Olohuoneeseen säilytystila

Koska pienet lapset kuitenkin leikkivät olohuoneessa, kannattaa olohuoneessa olla jonkinlainen säilytyspaikka suosikkileluille. Se voi hyvin olla vaikka kori, johon lelut on helppo laittaa päivän päätteeksi. Kori on myös helppo viedä lastenhuoneeseen, jos tarve vaatii.

Ylimääräiset lelut kiertoon
Leluja tulvii lahjaksi jouluisin ja syntymäpäivisin. Sen lisäksi nykyään kerääntyy kaikenlaista härpäkettä muropakkauksista ja hampurilaisketjuilta. Lelumäärä on niin iso, että lastenhuoneen neliöt ovat koetuksella. Välillä on hyvä tehdä välitsekki ja käydä läpi lelut: leikitäänkö niillä vielä. Pojalleni annoin pienempänä aika ajoin ison kassin ja sanoin, että laitapa sinne kaikki ne lelut, joilla et enää leiki. Hän luopui mielihyvin leluistaan, ja ne vietiin kirppikselle. Jos ei leluista halua vielä luopua, osan voi pakata pahvilaatikkoon, laittaa päivämäärän päälle ja viedä varastoon. Aika ajoin voi ottaa ne esiin ja vastaavasti pakata varastoon uusi satsi leluja. Lapsilla on niin lyhyt muisti, että varastossa olleet lelut tuntuvat upouusilta. Lasten luovuus kasvaa, jos virikkeitä on vähemmän.

Leluja voi kirppiksen lisäksi viedä mummolaan, lastensairaaloihin, päiväkoteihin tai Pelastusarmeijan joulupataan.
Säilytys

Oma lapseni piti matalasta tasosta, jonka päällä pystyi leikkimään. Matalat lokerikot ovat käteviä, sillä niihin saa laatikoita, joihin voi laittaa leluja, ja lapset ylettyvät niihin. Mikäli lelut halutaan lajitella, laatikon etureunassa voi olla tarra tai kuva laatikkoon tulevista leluista. Pakasterasioihin voi laittaa pientä sälää. Meillä on legot väreittäin lajiteltu pakasterasioihin. Legoja on helpompi koota ohjeen mukaan, kun ne on värieroteltu.

Sängyn alle voi laittaa säilytyslaatikoita. Seinille saa pienempiä kenkäkaappeja, joihin voi laittaa esimerkiksi pehmoleluja.
Miten lapset saadaan ylläpitämään järjestystä?

Pienempien lapsien kanssa kannattaa yhdessä kerätä lelut päivän päätteeksi. Isommille voi ottaa käyttöön palkitsemismenetelmiä kuten antaa tarra jokaisesta uurastuksesta. Yksi hyvä keino on hyödyntää munakelloa. Munakello laitetaan soimaan ja tikityksen tahdissa kerätään lelut paikoilleen. Näin voidaan hyödyntää lapsen innostusta peleihin ja leikkeihin.
Ensi kerralla paneudun keittiön järjestämiseen.

 
 
 
 
 
 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten pystyviikkaan vaatteet?

Kun läheinen kuolee - vinkkejä käytännön järjestelyihin

Vaatteiden säilytys