KonMari ei tarkoita minimalismia

KonMari on nyt kuuminta hottia. Monessa lehdessä ja jopa tv-uutisissa on ollut juttua KonMarista ja marittajista. Marittaja on uusi suomenkielinen sana ja tarkoittaa sitä, että ihminen järjestää kodin Marie Kondon ohjeiden mukaan. Eilen viimeksi luin naistenlehdistä kahdesta marittajasta, joista oli tullut minimalisteja. KonMari ei kuitenkaan ole synonyymi minimalismille. Yleinen ajatus on, että tavaroiden karsiminen ja kodin järjestäminen tarkoittaa samaa kuin marittaminen. Marie Kondon Idea on päivänvastainen. Tarkoitus on, että koti on täynnä iloa tuottavia, ns. pirskahtelevia esineitä ja tavaroita, joista on sydämen asia huolehtia. Kaikki muu on karsittu pois.


Pirskahtelu


Prosessissa käydään läpi eri kategoriat ja pidetään kädessä tavaraa ja kuulostellaan, että pirskahteleeko se, tuntuuko ilon tunnetta. Kaikki, mitkä pirskahtelevat, pidetään. Tärkeää on aloittaa vaatteista. Voi olla, että tulee sellainen fiilis, että eipä nämä nyt pirskahtele ollenkaan tai enpä tunne mitään. Marie Kondo vinkkaa uudessa kirjassaan, että jos ei tunne mitään, kun on ottanut vaatteen käteen voi tehdä niin, että pakottaa itsensä valitsemaan kolme kivointa/rakkainta yläosaa 5 minuutissa. Siinä vaiheessa on yleensä selvää, mitkä pirskahtelevat. Tämä ei tarkoita suinkaan sitä, että esimerkiksi yläosia voi olla vain maksimissaan kolme vaatekappaletta. Jotkut vaatekappaleet, kuten pakkaskeleihin tarkoitetut villahousut, on säilytettävä, vaikkeivat ne niin pirskahtelisi. Sen sijaan ne tuottavat iloa siinä suhteessa, ettei ulkona ole niissä kylmä.

Kapselivaatekaappi


Lehtijutuissa olevat naiset ovat karsineet vaatteensa niin pieneen, että heillä on muutama kappale per vaatekategoria. Itse rakastan vaatteita ja ne pirskahtelevat paljon. Tietysti alunperin kaikki vaatteet eivät pirskahdelleet. Ne on nyt karsittu pois ja jäljelle jäävät tuottavat iloa. Mitä tarkoitetaan kapselivaatekaapilla? Kapselivaatekaapin ideana on rajoittaa vaatekappaleiden määrä yhden sesongin ajaksi. Suomessa voi ajatella, että on neljä sesonkia, kesän ja talven lisäksi kevät ja syksy. Kauden sesonkivaatteet jätetään kaappiin ja loput pakataan esimerkiksi varastoon. Kulloisen sesongin vaatteita yhdistellään luovalla tavalla, joten yhdistelmiä tulee enemmän kuin vaatteita. Kapselivaatekaappia voi vielä täydentää projekti 333 järjestelmällä. Ideana on, että kulloisen sesongin vaatteita on maksimissaan 33 kappaletta yhteensä.

Olen aina säilyttänyt kesäsesongin vaatteita talven matkalaukuissa ja kesäisin toisinpäin. Sen etuna on ollut, että vaatekaappi on ollut periaatteessa väljempi. Sen lisäksi olen käynyt kaikki vaatteet läpi kaksi kertaa vuodessa. Missään nurkassa ei ole lymynnyt unohdettuja vaatekappaleita. Vaatteiden osalta on hyvä miettiä omaa pukeutumistyyliä ja eri tarpeita arkielämässä. Pukeutumistyylejä on monta erilaista kuten sisustustyylejäkin. Omaa ihannetyyliä voi selkeyttää samanlaisella aarrekarttamenetelmällä kuin sisustamisessakin tai sitten voi Pinterestissä etsiä kuvia mieleisistä tyyleistä.

Pukeutumisneuvontapalveluiden ideana on auttaa asiakasta hahmottamaan oma vartalomuoto sekä värimaailma. Kun pukeutuu omiin väreihin ja oman vartalomuodon mukaisesti, niin näyttää hyvältä, oli tyyli mikä tahansa. Olen itse ottanut valokuvan eri asukokonaisuuksista ja aamuisin katson kuvista, mitä laitan päälle. Tähän päädyin, kun käytin yhdessä vaiheessa usein samoja vaatteita. Aamuinen valinta on paljon helpompaa, kun ei tarvitse miettiä alusta asti pukeutumista. Tuskinpa monella luovuus kukkii kovasti unen pöpperössä aamukiireessä. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten pystyviikkaan vaatteet?

Arjen helpottaminen

Kun läheinen kuolee - vinkkejä käytännön järjestelyihin