Mitä Riisutut tv-sarjan osallistujat oivalsivat?


Katsoin viime talvena Subilla pyörinyttä Riisutut–nimistä tositv-sarjaa. Sarjaan osallistui kuusi tavallista ihmistä. Ideana oli, että heidän koko omaisuuteensa siirrettiin kuukaudeksi lukittuun konttiin ja he saivat kerran päivässä hakea kontista yhden tavaran. He eivät saaneet ostaa mitään muuta kuin ruokaa tuotantoyhtiön antaman budjetin mukaisesti. Eivätkä he saaneet lainata keneltäkään mitään. Saman toteutti Petri Luukkainen Tavarataivas-dokumentissaan vuonna 2013. Hän omisti ihmiskokeelle kokonaisen vuoden. Molemmissa ohjelmissa päähenkilöt jäivät pohtimaan, mitä ilman ei tule toimeen ja mitä ei oikeasti tarvitse.

Oli mielenkiintoista nähdä alussa, kuinka hankalaa elämä on ilman vaatteita, sänkyä, pyyhkeitä tai keittiövälineitä. Pikkuhiljaa sarjan päähenkilöt keksivät erilaisia korvikkeita itsestäänselville asioille kuten keittiövälineille. Yksi asukkaista osti kaupasta esim. rahkatuotteita, mitkä sisälsivät lusikan sekä laatikkoruokia, missä oli foliorasia.

Mitä osallistujat oivalsivat?

Osallistujat eivät olleet perehtyneet organisointimetodeihin tai muuhun sellaiseen. Silti heille syntyi samantyppisiä oivalluksia kuin, mitä Marie Kondo kirjoissaan kertoo.

1. Helpompi luopua: Tavaroita pakatessa asukkaat tekivät löytöjä ja laskivat, kuinka monta esimerkiksi vyötä yksi osallistuja omisti. Tavaran paljous yllätti. Lopuksi he totesivat, että tyhjältä pöydältä aloittaminen ja luopuminen on helpompaa kuin karsia kotona kaiken tavaramäärän keskellä. 

2. Rahan käyttö: Tuotantoyhtiö antoi rahaa ruokaan ja osallistujat tulivat pohtineeksi, mihin kaikkeen rahaa päivittäin menee ja voisiko rahaa käyttää eri lailla. Yksi osallistujista jäi pohtimaan, millaista elämää haluaa elää ja millainen olisi unelmakoti.

3. Kulutuksen vähentäminen: Eräs osallistuja huomasi, että kaupoissa pyöriessä tulee erilaisia mielihaluja erilaisiin tuotteisiin. Kun pääsee kotiin, mielihalut ovat kadonneet. Tavaroista eroon pääseminen taas vie paljon aikaa ja energiaa – enemmän kuin ostaminen.

4. Helppous: Lähes jokainen huomasi, että on tärkeää keskittyä siihen, mitä jo omistaa. Kun tavaroita ei ole liikaa, ei ole stressiä niistä. Sen lisäksi siivoaminen sujuu helpommin.

Sarja on vielä katsottavissa Mtv:n Katsomossa https://www.katsomo.fi/#!/ohjelma/33011175/riisutut

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten pystyviikkaan vaatteet?

Kun läheinen kuolee - vinkkejä käytännön järjestelyihin

Vaatteiden säilytys