Miten Kuolinsiivous eroaa Konmarista?




Margareta Magnussonin Mitä jälkeen jää – taito tehdä kuolinsiivous oli viime syksyn maailmanmenestyskirja kodin järjestelyihin liittyen. Kirjailija on sympaattisen oloinen 80-100 vuoden välissä oleva rouva, joka on tehnyt elämässään monta kuolinpesän siivousta ja nähnyt kuinka paljon tavaraa ihminen jättää jälkeensä. Hän haluaa säästää lapsiaan valtavalta työmäärältä ja sen takia karsii tavaroita. Margareta on sitä mieltä, että kuolinsiivouksen voi tehdä minkä ikäisenä vaan. Luettuani kirjan huomasin, että itse asiassa Marie Kondo ja Margareta puhuvat asioista samoilla teeseillä:

1. Turha tavara vie energiaa


Molemmat ovat sitä mieltä, että jos on liikaa tavaraa, on niitä mahdotonta pitää järjestyksessä. Vanhemmiten on välillä yksinkertaisesti liian väsynyt siivoamaan vieraiden kyläilyä varten. Margaretalla on hyvä vinkki astiaston ja ruokailuvälineiden määrään. Hän kehottaa säästämään yhdestä astiastosta, ruokailuvälinesarjasta, ym niin monet kuin ruokapöytään mahtuu vieraita.

2. Tavaroiden läpikäyminen


Molemmat painottavat tavaroiden läpikäymistä. Margaretan tarkan havainnon mukaan, monia tavaroita ei edes huomaa, käytä tai arvosta. Marie opastaa ottamaan tavaran käteen ja tunnustelemaan, tuottaako se iloa. Margareta käyttää samaa menetelmää niin, että hän muistelee tavaran tarinaa ennen siitä luopumista. Hänkään ei halua omistaa mitään sellaista, mikä ei miellytä silmää tai tuota iloa.

3. Tavaroiden karsimisjärjestys


Margaretalla ja Mariella on samansuuntaiset ajatukset: aloita vaatteista eli helpommista asioista. Mitä enemmän karsii, sitä vähemmän aikaa se vaatii ja sitä helpompaa on päättää, mikä tuottaa iloa. Margareta vinkkaa varastojen osalta kirjoittamaan kaiken ylös, mitä varastosta löytyy. Itse olen sitä mieltä, että jos on iso varasto, niin kaikki aika ja into saattaa mennä tavaramäärän kirjaamisessa.

4. Jätä henkilökohtaiset asiat viimeiseksi


Kummankin karsimisjärjestyksessä valokuvat, kirjeet ja muut henkilökohtaiset asiat kannattaa käydä läpi viimeiseksi. Niiden järjestämisessä menee yleensä paljon aikaa, kun muistoja tulvii mieleen. Margareta oli skannannut valokuvat tietokoneelle ja siirtänyt ne muistitikuille, jotka hän antoi lapsilleen.

5. Jokaiselle tavaralle oma paikka


Kun jokaisella tavaralla on oma paikkansa, ei tarvitse enää etsiä kännykkää, avaimia, silmälaseja, ym tuiki tarpeellista, mikä on usein hukassa. Siivoaminen ei myöskään ole iso ruljanssi, jossa suurin osa ajasta menee tavaroiden paikoilleen laittamiseen.

6. Tavaroiden kierrättäminen


Margaretalla on paljon kierrätysvinkkejä, kuten kirpputorilla myymistä. Hän tosin korostaa monessa kohdassa sitä, että anna tavaroita sukulaisille, kun taas Marie sanoo, että älä anna toisten riesaksi. Margareta kyllä toteaa yhdessä kohdassa, että älä anna sellaisia tavaroita, jotka eivät sovi saajan tai saajan kodin tyyliin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten pystyviikkaan vaatteet?

Arjen helpottaminen

Kun läheinen kuolee - vinkkejä käytännön järjestelyihin