Muutto kerran vuodessa pitää tavaramäärän kurissa


Kerroin vuosi sitten, että olimme muuttamassa uuteen kotiin 10 asumisvuoden jälkeen. Blogipostauksessani Ihanneminälle ihanneasunto pohdin, mitä ihanneminä ja todellinen minä tarvitsevat. Niin siinä kuitenkin kävi, että muutimme taas kerran ja tällä kertaa kerrostaloasunnosta paritaloon. Olisimme varmaasti tyytyväisenä asuneet kerrostalokodissamme ellemme olisi nähneet ilmoitusta uudesta paritalosta, missä on alakerrassa pienempi asunto ja yläkerrassa isompi asunto. Tämänkertaisessa muutossa siis poikamme muutti alakerran asuntoon ja minä mieheni kanssa yläkerran asuntoon.

Miten uusi muutto erosi vuoden takaisesta

1. Lähtötilanteen tavaramäärä

Vuosi sitten oli tavaraa kertynyt runsaasti 10 vuodessa, vaikkemme ole mitään hamstraajia. Varaston 10 m2 oli täynnä tavaraa, joista suurin osa oli ihan turhaa. Oli vain niin helppo viedä ylimääräinen tavara varastoon odottamaan. Tähän päti hyvin sanonta: poissa silmistä, poissa mielestä. Yhden vuoden asumiskokemuksen aikana tavaramäärä ei ollut lisääntynyt, kun kellarikomeron koko oli 1,5 x 1,5 metriä, eikä kaapeissakaan ollut ylimääräistä tilaa.

2. Paperitavaran määrä

Edellisen muuttoprojektin aloitin repimällä lähemmäs 15 mapillista paperia. Kaiken syöneestä varastosta löytyi tositteet vuosien takaa. Sen lisäksi tiivistin arkistoja, kun totesin, etten enää tarvitse tiettyjä papereita. Viimeisen vuoden aikana paperit eivät olleet lisääntyneet, sillä olin repinyt mapillisen vanhentuneita tosite, ym papereita, samalla kun olin vienyt uuden mapin varastoon.

3. Turhat tekstiilit

Turhan tekstiilin määrä yllätti edellisellä kerralla. Vein H&M:ään yli 20 kassillista tekstiilijätettä. Niiden seassa oli mm. pari päiväpeittoa, joista ei saanut enää käyttökelpoista sekä muuta kulahtanutta. Tällä kerralla tekstiilijätettä ei ollut syntynyt, sillä olin vienyt niitä pois kassi kerralla. Olin pitänyt koko ajan kassia, mihin keräsin jätteet ja kun kassi oli täynnä, vein sen heti pois.

4. Lapsen tavarat

Edellisessä kodissa pikkupoikamme kasvoi nuoreksi aikuiseksi 10 vuodessa. Legomäärä ei tosin pienentynyt samaa tahtia iän myötä. Vuosi takaperin legojen kierrätyksessä oli kova homma. Nyt ei ollut mitään ylimääräistä silläkään saralla.  Tässä muutossa nuori mies muutti ensimmäiseen omaan kotiin. Saimme hänelle annettua astiaston, juomalasit, aterimet ja liinavaatteet. Näin meidän omien määrä pieneni kättelyssä.

5. Myytävät tavarat

Viime vuoden muutossa riitti paljon myytävää tavaraa. Nyt ei ollut kertynyt mitään, sillä kellarikomeroon ei mahtunut. Olin myynyt turhan pois heti kättä myöten.

6. Roskan määrä

Ylimääräisiä roskia ei kertynyt nimeksikään, kun taas edelliskerralla niitä riitti ja riitti pohjattomasti. Ainoa yllättävä asia oli, että vanhentuneita kuivaruokatarvikkeita löytyi edelleen. Vuoden sisällä oli mennyt esimerkiksi jauhot vanhoiksi.

7. Ajan säästö

Kaiken kaikkiaan muutto tuntui nyt lastenleikiltä, kun ei tarvinnut hävittää, myydä ja kierrättää mitään. Pakkaaminen oli nopeasti ja tehokkaasti tehty, kun vain laittoi tavarat muuttolaatikkoon. Voin suositella kaikille näin helppoa muuttoa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten pystyviikkaan vaatteet?

Kun läheinen kuolee - vinkkejä käytännön järjestelyihin

Vaatteiden säilytys