Loistavan järjestyksen 3 vinkkiäMira Ahjoniemen Loistava järjestys -kirjassa oli hyvin samalla lailla oivallettuja asioita kuin Marie Kondon KonMari-menetelmässä. Mira lupaa kirjassaan, että saat aikaa, rahaa, lepoa, ystäviä, elämäniloa ja energiaa, kun raivaat kotisi. Sopiva määrä tavaraa on se, mistä jaksaa huolehtia.

Paperit

Mira neuvoo vaihtamaan paperilehdet verkkolehteen. Meillä on jo vuosia Hesari ”tullut” tablettiversiona. Ainoastaan viikonlopun Hesarit kolahtaa postilaatikkoon paperisena, koska mieheni nauttii paperiversiosta viikonloppuisin. Jos aikakauslehtipinoja kertyy odottamaan viikonloppua tai lomaa, niin Mira kehottaa lopettamaan lehtitilaukset, joita ei ehdi lukea lehden saapuessa. 
Kirjassa on hyvää tietoa säilytettävistä papereista. Kiinteistöön kuuluvat kulut kuten osto-, rakennus- ja remonttikuitit laskuineen kannattaa säilyttää. Suurimpien irtotavaroiden kuitit ovat tärkeitä mökin osalta sitä myydessä. Verottaja voi vähentää maksettavan myyntiveron määrää, jos mökki myydään tavaroineen. Verottaja saattaa kiinnostua myös kotitalousvähennystositteista, joten ne kannattaa säästää. Veroilmoitukseen liittyvien kuittien ja tositteiden säilytysaika on kuusi vuotta verovuoden päättymisen jälkeen. Kuitit ja tositteet voi skannata tietokoneelle. Verottajaa kiinnostaa myös työmatkakuluja koskevat ajopäiväkirjat sekä sijoitustoimintaan liittyvät tositteet.
Alkuperäiset tutkintotodistukset ja työtodistukset ovat hyvä säilyttää niin kauan kuin olet työelämässä. Työ- ja tutkintotodistukset kannattaa myös skannata ja tallentaa itselleen.

Kun nuori aikuinen muuttaa pois lapsuudenkodista

Tämä on aihe, josta riittää keskustelua mm. Facebookin Konmari Suomi –ryhmässä. Mira kehottaa, että kun nuori muuttaa omaan kotiin, pyydä häntä pakkaamaan kaikki rakkaat esineet mukaan. Kerro, että vanhemmat hävittävät loput. Älä jää säilömään itsenäistyneen nuoren aikuisen tavaroita. Tein itse niin, että pyysin poikaani säilyttämään viisi hänelle rakkainta askartelu/piirrosta päiväkoti/kouluajalta. Pojallani ei ollut mitään vaikeuksia valita niitä viittä. Säilytän ne hänen ilokseen, sillä jonain päivänä hänellä voi olla omia lapsia.

Lahjat

Miralla on hyviä vinkkejä lahjoja varten. Juhlakutsua laatiessa voi koota vanhan kunnon lahjalistan. Jos ei halua lahjaksi tavaraa, kannattaa siitä kertoa avoimesti.  Voit tavaroiden sijaan toivoa ruokaa, juomaa, kynttilöitä, takkapuita, elämyslippuja, lahjoitusta matkakassaan tai lahjoitusta hyväntekeväisyyteen. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten pystyviikkaan vaatteet?

Kun läheinen kuolee - vinkkejä käytännön järjestelyihin

Vaatteiden säilytys