Vinkkejä juhlien järjestämiseen


Tänä vuonna ylioppilasjuhlat siirtyivät syksyyn. Näin Korona-aikana voi miettiä, että onko paras paikka juhlien järjestämiseen ulkopuolinen tila. Juhlatilavaihtoehtoja löytyy venuu.fi-palvelusta. Myös seurakunnat vuokraavat edullisesti tiloja.

Jos päädyt viettämään juhlia omassa kodissa, niin tässä muutamia vinkkejä.

1. Mitä tarvitsee tehdä

Voit käyttää kalenteria, mihin merkkaat juhliin liittyvät asiat kuten kutsujen lähettäminen, leipomiset, siivoukset ja astioiden vuokraukset. Remontoiminen kannattaa aloittaa jo puolta vuotta ennen.

2. Mitä tarjota

Tarjoilut voi ostaa catering-yritykseltä tai tehdä itse. Molemmissa tapauksissa on hyvä miettiä etukäteen säilytystiloja, missä kakut ja tarjottavat pysyvät viileänä. Jos olet hyvä ystävä naapureiden kanssa, niin heiltä voi pyytää apua ruokien säilytykseen. Martat ovat laatineet hyvän ohjeistuksen, kuinka paljon varata syömistä ja juomista. Se löytyy täältä.

3. Miten astiat riittävät

Jos haluaa käyttää posliiniastioita, kannattaa astiat vuokrata astioita vuokraavista yrityksistä. Ne voi palauttaa likaisena takaisin. Jos tilaisuus on pienempi, voi astioita lainata sukulaisilta, ystäviltä ja naapureita. Nykyään on myös kauniita kertakäyttöastioita, jotka voi kierrättää.

Astioiden osalta on hyvä muistaa maljakot. Rippi- ja ylioppilasjuhlissa tuodaan yleensä kukkia juhlittavalle. Maljakoita voi lainata sukulaisilta ja ystäviltä tai vuokrata astiavuokrauspalvelusta. Coolereita ja korkeita astioita voi myös hyödyntää maljakoina.

4. Mitä ottaa huomioon siivouksessa

Normaali siivous eli pölyjen pyyhintä ja imurointi riittävät vallan mainiosti. Siivoa koti muutama päivä ennen h-hetkeä. Vessat ja kylpyhuoneet kannattaa siivota samana aamuna. Turhat tavarat on hyvä siirtää pois ja varata ylimääräisiä istuimia. Klaffituolit ovat kevyitä extratuoleja.

Eteisestä voi ottaa pois kaikki omat takit ja järjestää naulakkoon paljon ylimääräisiä henkareita. Samoin eteisen kaapista ottaa omat kengät pois. Koskaan ei tiedä, jos ulkona on sadekeli, joten on hyvä varata sateenvarjoille paikka. Kaunis ämpäri voi toimia märkien sateenvarjojen pitopaikkana.

Vessoihin on hyvä varata näkyville ylimääräisiä täysiä vessapaperirullia sekä käsisaippuaa. Kankaiset pyyhkeet muuttuvat helposti märiksi, joten yksi vaihtoehto on kertakäyttökäsipyyhepaperit, jotka voi heittää roskiin. Tällöin vessaan tarvitaan irtoroskis.

5. Miten hyödyntää ulkotilat

Piha ja terassit kannattaa siivota ylimääräisistä tavaroista ja puutarha laittaa kuntoon leikkaamalla nurmikko ja nyppimällä isommat rikkaruohot. Parvekkeen voi imuroida. Pihaan on mahdollista vuokrata katos, jos sellaista ei itse omista. Näin sadesäällä voi istua katoksen alla. Piha- ja parvekekalusteiden lisäksi on mahdollisuus hyödyntää irtotuoleja.

6. Riittääkö omat käsiparit

Ylioppilasjuhlat ovat hyvin hektisiä isäntäväelle, kun sekä ylioppilasta että vanhempia onnitellaan. Kätevää on, jos omasta ystäväpiiristä värvää apulaisen tai muutaman, jotka voivat auttaa kuohuviinilasien tarjoilussa, tyhjien astioiden keräämisessä, astianpesukoneen täyttämisessä tai kukkien maljakkoon laittamisessa.

7. Miten koristaa kahvipöytä

Kahvipöytään voi laittaa kauniin pöytäliinan. Niitä myydään myös kertakäyttöisinä. Pöytäliinaa valitessa on samalla hyvä miettiä serviettien väri. Kahvipöydän kruunaa näyttävä kukkakimppu.

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten pystyviikkaan vaatteet?

Kun läheinen kuolee - vinkkejä käytännön järjestelyihin

Vaatteiden säilytys