Vaihtoehtoja tavaroiden vähentämiseen

 

Mitäpä jos Marie Kondon Konmaritus ei nappaakaan. Mitä muita vaihtoehtoja olisi tavaroiden vähentämiseen? Teemu Kunnon Minimalismikirjassa oli hyviä vinkkejä erilaisiin vaihtoehtoihin.

1. Muutto

Muutto on luonnollinen vaihe, missä tulee käytyä tavaraa läpi ja vähennettyä ei-oleellista. Jokainen ihminen yleensä muuttaa elämässään, joten siltä ei voi välttyä.
 
Jotta muutosta saa kaiken irti, kannattaa tavaroiden läpikäyminen aloittaa heti, kun muuttoaikeet ovat mielessä. Jos läpikäymisen jättää viime tippaan, tulee kestävyysväsymys ja sitä roudaa samat laatikot seuraavan asunnon kellariin tai varastoon pölyttymään vilkaisemattakaan sisältöä. Karsitut on hyvä viedä heti kierrätykseen tai myyntiin. Kassien ja kasojen välttäminen on kaiken a ja o. Omalta osaltani olen muuttanut aika usein. Yhdessä vaiheessa asuimme 10 vuotta 145 m2:n asunnossa, josta muutimme puolet pienempää. Siinä muutossa yllätti varastoon kertyneen tavaran määrä ja opetti arvostamaan puolityhjää varastoa, mihin ei vain kiikuteta asunnosta tavaraa pois silmistä.

2. Tavaroiden pois pakkaaminen

Petri Luukkaisen Tavarataivas-dokumentissa nuori mies pakkaa omaisuutensa varastoon ja saa hakea joka päivä varastosta yhden tavaran. Samasta ideasta tehtiin Riisutut -niminen tosi-tv-sarja vuonna 2017. The Minimalist blogin kirjoittajat Joshua Fields Millburn sekä Ryan Nicodemus ovat kehittäneet pakkausbileet, johon kutsutaan kaverit pakkaamaan omaisuus pahvilaatikoihin. Pikkuhiljaa otetaan tarvittavia asioita käyttöön. Ideana on, että oivalletaan, kuinka vähällä tullaan toimeen.

Lasten kanssa idea on toimiva. Osan leluista voi pakata pois ja sitten ottaa muutaman kuukauden kuluttua takaisin käyttöön. Samalla vaihtuvat lelut, mitkä laitetaan poispakattaviin. Lapsilla on niin lyhyt muisti, että he kokevat lelut uusina.

Säilytän kausivaatteita matkalaukussa varastossa. Kun vaihdan esimerkiksi talvivaatteet kesävaatteisiin, teen aina ”löytöjä” matkalaukusta ja ihastelen kesämekkojani, jotka tuntuvat kuin uusilta.

3. Kuolinsiivous 

Margareta Magnusson kirjoitti kirjan Mitä jälkeen jää - taito tehdä kuolinsiivous vuonna 2017. Ideana on, että sukulainen ei jätä perillisilleen asuntoa ja varastoa pullollaan tavaraa, joka aiheuttaa harmaita hiuksia ja paljon aikaa vievää tyhjennystä. Kuolinsiivous muistuttaa paljon Konmaritusta, sillä siinä otetaan jokainen tavara yksitellen läpi.

4. 30 päivän minimalismipeli

The Minimalist -blogin kirjoittajat ovat kehittäneet 30 päivän minimalismipelin. Ideana on karsia ensimmäisenä päivänä yksi tavara, toisena kaksi tavaraa, kolmantena kolme tavaraa jne, kunnes 30 päivää on kulunut. Tätä voi soveltaa myös viikkoon eli maanantaisin lähtee yksi tavara, tiistaina kaksi tavaraa, keskiviikkona kolme tavaraa, jne ja aloittaa joka viikko alusta.
 
 
 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten pystyviikkaan vaatteet?

Arjen helpottaminen

Kun läheinen kuolee - vinkkejä käytännön järjestelyihin