Oletko harrastaja vai harrastusvälineiden kerääjä

Teemu Kunto kirjassaan Minimalismi kirjoitti, että oletko käsityöharrastaja vai käsityötarvikkeiden keräilijä. Se nauratti sekä osui ja upposi. Äitini teki innokkaasti käsitöitä ja olen perinyt samanlaisen innostuksen. Olen kulkenut pitkän tien siihen, ettei tarvikkeita ole runsaasti. Kaiken pohjana on ollut äitini vahvat teesit aiheeseen. Tässä vinkkejä, miten ajatusmaailmaa voi muuttaa.

1. Harrastuslehdet

Äitini yksi vahva ajatus oli, että käsityölehdet kannattaa aina säästää. Minulle tuli vuosia Suuri käsityölehti ja uskollisesti säilytin joka numeron. Kun pinot alkoivat olemaan metrin korkuisia, tajusin, että ne vievät turhan paljon tilaa, enkä selaa niitä juuri koskaan. Oivalsin, että lehdissä pyörivät samat teemat, kuten lasten vaatteet ja muoti aina muuttuu. Niinpä irrotin vain inspiroivimmat ohjeet. Lehdet kierrätin naapurille, joka oli innostunut ompelemaan vaatteita pikku pojalleen.
 
Yhdessä vaiheessa säilytin myös kaikki sisustuslehdet. Kuvittelin, että palaan niihin uudestaan, mutta niin ei vain koskaan käynyt. Sen sijaan irrotin niistäkin parhaimmat sisustusideat ja tein niille oman kansion. Lehdet kierrätin eteenpäin.

2. Langat ja tarvikkeet

Kun aloitan käsityöprojektin, etsin ensin innostavan ohjeen ja sitten langat. En koskaan osta ensin lankoja, vaikka näkisin kuinka houkuttelevia ja ihania lankoja kaupassa. Tiedän, että en ole hyvä kehittämään langoista neuleita ilman ohjetta. Harmittaisi kovasti, jos näkisin ison vaivan ja lopputulos olisi sinnepäin.
 
Ylimääräisiä lankakeriä jää yleensä, kun neule on valmistunut. Välillä saattaa käydä myös niin, ettei aloitettu käsityö enää innosta. Aiemmin säilöin näitä lankakeriä, kunnes tajusin, etten tee loppulangoista mitään, enkä yleensä innostu uudestaan jostain, mistä into on lopahtanut. Annoin kerät eteenpäin. Olin saanut äidiltäni paljon puikkoja. Koska en yleensä kudo tai virkkaa kovin ohuilla puikoilla, laitoin nekin kierrätykseen.
 
Teen tölkkinipsuista laukkuja ja olen saanut nipsuja valtavasti sukulaisilta ja ystäviltä. Kuukausi takaperin tein ison työn ja lajittelin kaikki nipsut. Näin materiaali on valmiina, kun ryhdyn tekemään seuraavaa projektia. 

3. Miten kierrättää harrastusvälineet

Harrastusvälineitä voi myydä tori.fi:ssä tai facebook-kirpputoreilla tai tavallisilla kirpputoreilla. Urheilukaupoista ainakin Stadium otti yhdessä vaiheessa vastaan urheiluvälineitä, jotka lahjoitettiin vähävaraisille. Lankoja olen antanut vanhusten päiväkeskukseen neulontakurssille. Päiväkodeissa on aina pulaa tarvikkeista, joten he ottavat langat iloiten vastaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten pystyviikkaan vaatteet?

Arjen helpottaminen

Kun läheinen kuolee - vinkkejä käytännön järjestelyihin