Arjen helpottaminen

 

Minua on aina kiinnostanut Lean-menetelmä, jonka japanilaiset kehittivät aikoinaan Toyotan autotehtaalla. Ideana on tekemisen muuttaminen kevyeksi ja helpoksi. Käytännössä se on asioiden jatkuvaa virtausta, missä minimoidaan hukkaa ja häiriöitä. Tähän auttaa rutiinien muodostaminen, jonka pohjana on vaihtelun ja muutosten välttäminen. Jatkuvaan virtaukseen kuuluvat myös jatkuva asioiden parantaminen sekä asioiden tuominen näkyväksi.

Luin aiheesta Essi ja Kimmo Määtän Arjen Lean - säästä aikaa, rahaa ja hermoja -kirjan. Määtän pariskunta pohtii opuksessaan, miten normaalia lapsiperheen arkea voi parantaa Lean-periaatteiden mukaan. Huomasin, että moni hukan lähteistä tai ennalta ehkäisystä on yhdenmukainen kodin järjestämisen kanssa. Tässä huomioitani.

Vältä tarpeetonta kuljettelua tai liikettä

Tarpeeton kuljettelu tässä tapauksessa tarkoittaa tavaroiden kuljettelua kodin sisällä tai tietokoneen tiedostojen klikkailua. Kodin tavaroita voi vähentää, jotta jäljelle jää iloa tuottavat kappaleet. Ne voidaan järjestellä niin, että jokaiselle tavaralle on oma paikkansa ja samaan kategoriaan kuuluvat ovat yhdessä paikassa. Näin ne löytyvät helposti, eikä aikaa mene etsimiseen.

Tietokoneen tiedostojen osalta olen ollut tyytyväinen Marie Kondon neuvoon 10:stä kansiosta. Olen siis luonut kotikoneelleni vain 10 kansiota. Suurin osa on sellaisia, mitkä käytän säännöllisesti. Muutamaan olen kerännyt sen aiheen sekalaisia kansioita, missä on sellaisia tiedostoja, joita harvoin tarvitsen. Olen myös poistanut puhelimestani turhat appit, joita en käytä.

Luovu tarpeettomista varastoista

Tähän pätee hyvin sääntö, älä varastoi mitään ylimääräistä. Käytännössä varastoakin pitää käydä läpi säännöllisin väliaijoin. Jos muutossa roudaat samoja kamoja varastosta toiseen, niin se on selvä merkki, että niitä kannattaisi vähentää. Olemassa olevat tavarat kannattaa järjestellä niin, että ne löytää heti. Tavaraa on liikaa, jos joudut ostamaan viidennen joulukuusenjalan, koska aiemmat eivät löydy.

Hävikin pienentäminen

Kotona syntyy hävikkiä esimerkiksi keittiön osalta. Tähän auttaa, jos ruoka- ja jääkaapin järjestelee uudestaan. Aika ajoin kannattaa käydä läpi kuiva-ainekaapin sisältö, sillä mikään ruokatuote ei ole ikuinen. Kun tuotteet ovat hyvin näkyvissä, ne tulee syötyä, eikä tule kaupasta ostettua varmuuden vuoksi samoja tuotteita.

Lue lisää Älä varastoi 

Kommentit

  1. Baccarat | Free Online Games For Sale
    In online game games, the object หารายได้เสริม is to make a selection of 샌즈카지노 cards to the dealer. To take full advantage of this special bonus, players must choose the game 바카라 사이트

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten pystyviikkaan vaatteet?

Kun läheinen kuolee - vinkkejä käytännön järjestelyihin

Vaatteiden säilytys