Näin pääset vitkuttelusta eroon

 


Kodin järjestäminen on välillä kuin tervanjuontia. Siihen ei millään haluaisi tai viitsisi tarttua. Luin mielenkiintoista kirjaa, missä yhtenä aiheena oli vitkuttelu. Kirja käsitteli itsekritiikkiä (Ronnie Grandell, Irti itsekritiikistä). Kirjoittaja antaa kymmenen hyvää vinkkiä, miten voi keskeyttää vitkuttelun.

1. Listaa asiat

Jos ei osaa päättää, mistä aloittaa, tee lista kaikista tekemättömistä asioista paperille. Näin saa etäisyyttä asioihin ja laajemman näkökulman. Aivot rauhoittuivat, eivätkä asiat pyöri päässä kaaoksenomaisesti.

Olen aina ollut listaihminen. Käytän bullet journalia. (Voit lukea lisää bullet journalista tästä blogipostauksestani.) Tunnen nautintoa, kun voin yliviivata tehtävän listalta. Jos lista on kilometrinpituinen, se menettää pikkuhiljaa merkityksensä. Sen takia teen bullet journal -tyyliin viikon mittaisen kalenterin, missä tehtävät ovat kunkin päivän kohdalla. Sen lisäksi minulla on to do -lista kuukaudelle. Hyvin helpottavaa oli oivaltaa jonain päivänä -lista. Sillä listalla on tehtävät, joilla ei ole tulenpalava kiire, mutta ne ovat listalla pois päästä pyörimästä.

2. Mieti, mitä tarvitset

Ihmisellä on tiettyjä perusasioita, jotka on hyvä olla kunnossa ennen aloittamista. Näitä ovat uni ja syöminen. Väsyneenä ja nälkäisenä on hankala ryhtyä toimeen. Pienet nokoset ja syöminen auttavat tilanteeseen.

3. Onko se tärkeää

Yksi näkökulma on tärkeyden tarkistaminen. Vitkuttelun taustalla voi olla se, että asia tuntuu vähäpätöiseltä. Silloin tehtävän voi laittaa jonain päivänä -listalle.

4. Tiedätkö, miten lähteä liikkeelle

Jos et tiedä, miten lähteä liikkeelle, saattaa se aiheuttaa ahdistusta ja vitkuttelua. Grandell neuvoo, että tehtävästä ei tarvitse tietää kaikkea lähteäkseen liikkeelle. Pidän siitä, että otan selvää asioista, esimerkiksi googlettamalla.

Kodinjärjestämisen tapauksessa ahdistusta saattaa aiheuttaa se, ettei tiedä, miten tavaroista pääsee eroon.

5. Älä odota inspistä

Grandell kehottaa luopumaan ajatuksesta, että aloittamisen pitäisi tuntua hyvältä tai pitäisi olla innostunut olo. Aloittaminen on hankalinta, mutta kun sen tekee, tunne muuttuu ja tekemisestä yleensä innostuu. Tämä on tullut tutkimuksista ilmi. Kun mieli panee aloittamista vastaan, voi itselleen todeta, että ”valitsen aloittamisen”.

6. Pilko tehtävä pienempiin osiin ja aseta aikaraja

Vanhassa vitsissä piilee viisaus. Se kuuluu näin: miten elefantti syödään? Pala kerrallaan. Mieti, mikä on pienin askel, mistä voi lähteä liikkeelle. Tee niin pieni palanen, että onnistuminen on taattua.

Kuten kollegani Ilana Aallon kirjassaan Vartin voima neuvoo, laita munakello soimaan 15 minuutin päähän ja järjestä siinä ajassa jokin osa kodistasi. Ensimmäinen ajatus voi olla, ettei siinä ajassa ehdi tehdä mitään. Yllättävää kyllä näin ei ole.

Sain yhtenä vuotena selkäni pahasti jumiin pensaita leikatessa. En voinut kävellä moneen päivään. Osteopaattini sanoi, että selkä pitää totutella uuteen asentoon niin, että liikettä voi tehdä vain 10 minuuttia kerralla. Aluksi ajattelin, että eihän siinä ajassa ehdi mitään. Seuraavalla kerralla laitoin puhelimen kellon soimaan kymmenen minuutin päähän ja totesin, että ehdin tehdä paljonkin, eikä selkä tullut enää kipeäksi.

7. Kuvittele myönteinen lopputulos

Kodin järjestämisessä voi nähdä, kuinka on enemmän tilaa ja kaapit ovat järjestyksessä. Tätä voi auttaa aarrekartan tekeminen. Lue lisää aarrekartan tekemisestä blogipostauksestani.

8. Palkitse itsesi

Kun olet ottanut ensimmäisen askeleen, palkitse itseäsi. Juo vaikka kuppi kahvia, pyöri somessa, katso Netflixiä tai muuta sellaista. Älä missään nimessä osta mitään lisää.

9. Muuta sisäinen puhe

Usein ääni sisälläsi saattaa sanoa, että ”tee se” ja ”mitä siinä vitkuttelet”. ”Tee se” kuitenkin antaa aivoille mielikuvan, että asia pitää hoitaa loppuun asti heti paikalla. Muuta sanat ”tartun ja aloitan” -muotoon.

10. Hyödynnä toisten ihmisten tukea

Facebookissa on monia kodinjärjestämisryhmiä, kuten Ilanan Paikka kaikelle. Sieltä voi lukea inspiroivia tarinoita, etsiä vinkkejä ja jakaa järjestämisen tuskaa.

Olen myös Siivoushullut -Facebook-ryhmässä. On hauska lukea vinkkejä kodin siivoamiseen. Olen itsekin kysellyt neuvoja, jos en ole saanut jotain puhtaaksi.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten pystyviikkaan vaatteet?

Kun läheinen kuolee - vinkkejä käytännön järjestelyihin

Muutto 145 neliön asunnosta puolet pienempään