Kuinka kesyttää kaaos?

Katsoin mielenkiinnolla viime syksynä Kaaoksen kesyttäjät -nimistä tv-ohjelmaa (MTV:llä). Kyse oli Suomen versiosta, missä asiantuntijat (juontaja, ammattijärjestäjä ja puuseppä) auttoivat kodin tavaroiden vähentämisessä ja uusien säilytysratkaisujen kehittämisessä.

Prosessi oli aina sama. Avunpyytäjät olivat perheitä, joilla kotona oli paljon tavaraa yleensä sikinsokin. Asunto tyhjennettiin ja kaikki tavarat pakattiin sekä vietiin isoon varastohalliin, missä ne lajiteltiin yksitellen samankaltaisten tuotteiden ryhmiin. Perheet olivat hyvin ällistyneitä tavaran määrästä, kun ne näkivät lopputuloksen. He saivat pari päivää aikaa karsia tavaramäärä puoleen alkuperäisestä. Sen jälkeen tavarat tuotiin takaisin asuntoon ja omille paikoilleen. Lopputuloksena oli tilan tuntu ja avaruus. Kaikki tavarat mahtuivat omille paikoilleen.

Mielestäni hauskinta oli se, mitä tavaroiden seasta löytyi, kuten yli 600 paritonta sukkaa, yli 240 avaamatonta tuotepakkausta, yli 800 lastenvaatetta tai yli 60 kestokassia. Koska harvalla meistä on mahdollisuutta viedä koko omaisuutta teollisuushalliin, niin tässäpä vinkkejä, miten prosessi onnistuisi kotona.

Käy läpi tavarat ryhmittäin

Kotona voi kerätä yhden lajin tavarat kasaan ja sitä kautta vähentää niitä. Marie Kondo esimerkiksi suosittelee aloittamaan vaatteista. Samantyyppiset vaatteet voi kerätä yhteen esimerkiksi ensin alusvaatteet, sitten vaikka puserot, housut, hameet, jne.

Lähde liikkeelle siitä, mikä ilahduttaa

Kun vähennät tavaraa tai vaatteita, mieti, mikä tuottaa iloa. Jos lähdet miettimään sillä kärjellä, että mitä karsia, aivot siirtyvät puolustuskannalle. Lapset eivät yleensä halua luopua mistään, mutta jos kysyt leluista, että mitkä ovat lempilelusi, he osaavat kyllä heti vastata. Omalla pojallani auttoi näkökulma siitä, ettei hän koskaan halunnut säilyttää pikkulasten leluja, koska hän halusi aina kokea olevansa iso.

Laita heti eteenpäin

Kaaoksenkesyttäjät-sarjassa hallissa oli myy, kierrätä ja lahjoita -osiot, minne ylimääräinen tavara vietiin. Kotona kannattaa heti ylimääräinen kerätä kassiin samalla tyylillä. Vie heti jätekierrätykseen rikkinäiset tai muut vastaavat tavarat. Jos et ole mikään kirppishaukka, joka käy usein kirpputorilla myymässä, niin vie suosiolla ylimääräiset Kierrätyskeskukseen, SPR:n konttiin, Fidaan tai muuhun vastaavaan. Arvokkaammat tavarat voivat käydä kaupaksi Tori.fi:ssä tai Facebookin kierrätyskirpputoreilla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten pystyviikkaan vaatteet?

Kun läheinen kuolee - vinkkejä käytännön järjestelyihin

Vaatteiden säilytys