Voiko nainen käyttää samaa vaatetta joka päivä?


Luin Me Naisista artikkelin, missä kerrottiin naisesta, joka teetti 2.500 euron mekon, jota käyttää aina ja kaikkialla. Lähtökohtana oli kulutuksen vähentäminen ja käyttökertojen lisääminen, sillä vaatetusteollisuus syö paljon luonnonvaroja. Haastateltava oli kyllästynyt myös ns. tavaratyöhön eli jatkuvaan vaatteiden järjestelyyn, pesuun ja huoltoon. Hän teetti mekon muotisuunnittelijalla. Materiaaliksi tuli helppohoitoinen villa ja väriksi musta. Hän tuulettaa mekon ja pesee irrotettavat kainalolaput. Mekko päätyi päälle joka päivä kuukauden ajan, kunnes haastateltava kyllästyi mustaan väriin ja käyttää mekkoa nyt harvemmin.

Itse, värejä rakastavana ihmisenä, en pystyisi pitämään yhtä vaatetta koko ajan, varsinkaan mustaa. Sen sijaan ajatusmaailmani vaatteiden kulutukseen on muuttunut ajan myötä. Kun pikamuotiketjut tulivat vauhdilla Suomeen, oli helppo ostaa halvalla monta vaatetta. Vaikka joku vaatteista ei istunutkaan hyvin, se ei haitannut, kun halvalla sai ja sitä saattoi käyttää kerran tai pari. Vaatteisiin sitoutuminen oli olematonta.

Nauti lempivaatteistasi

Marie Kondon KonMari-menetelmä muutti ajatustapani. Kävin vaatekaappini läpi ajatuksella, mikä vaate pirskahtelee eli tuottaa iloa. Kaappiini jäi lempivaatteeni, joita arvostan ja käytän monta, monta kertaa ilolla. En tunne tarvetta ostaa mitään ylimääräistä, sillä kaappinihan on täynnä ihania vaatteita. Seuraan toki muotia ja jos olen kauppakeskuksessa tai kaupungilla, niin mielelläni pyörähdän vaatekaupoissa katsomassa, missä muodissa mennään. Enää hinta ei ole tärkein kriteeri, jos näen jotakin juuri minun näköistäni, mistä tiedän, että käytän monta vuotta.

Säilytän seuraavan kauden vaatteita matkalaukussa varastossa. Otan tulevan kauden vaatteet esiin syksyisin ja keväisin. Voi, mikä ilo onkaan aina nähdä seuraavan kauden lempivaatteet. Ihan kuin kävisi shoppailemassa.

Osta käytettyä

En ole koskaan ollut kirpputori-ihminen, joka kiertää ostamassa. Sen sijaan kyllä olen säännöllisesti käynyt myymässä. Ajatusmallini on muuttunut tyylikkäiden second hand -liikkeiden myötä. Relove ja vastaavat liikkeet ovat muokanneet asenteita tunkkaisista itsepalvelukirpputoreista tyylikkäisiin putiikkeihin. Kolme suosikkikesämekkoani on ostettu Relovesta tai vastaavasta liikkeestä. Pidän kivijalkamyymälöissä käymisestä, sillä voin heti samalla sovittaa vaatteita, eikä tule hutiostoksia.

Huolla vaatteita ja kenkiä

Tuuletan vaatteita (jakkuja, mekkoja, ym) käytön jälkeen ja pesen ne vasta tarvittaessa. Marttojenkin mukaan peseminen kuluttaa vaatetta ja tuulettaminen on paljon parempi keino raikastaa vaatetta, jos siinä ei ole tahroja.

Kenkien kestosuojaus ja säännöllinen plankkaus pidentävät kenkien ja saappaiden käyttöikää. Pienellä vaivalla kengät näyttävät kuin uusilta. Tänä kesänä opin uuden niksin lenkkareiden ja vapaa-ajan kenkien puhdistamiseen. Kun kengät olivat pölyssä, suihkautin vettä niihin ja samalla harjasin pinnan kenkäharjalla. Lopputulos oli oikein hyvä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten pystyviikkaan vaatteet?

Kun läheinen kuolee - vinkkejä käytännön järjestelyihin

Vaatteiden säilytys